Quantcast
Διευκρινίσεις της Invel Real Estate Partners για την αγορά του 66% της «Πανγαία» - enikonomia.gr
share

Διευκρινίσεις της Invel Real Estate Partners για την αγορά του 66% της «Πανγαία»

δημοσιεύτηκε:

Η πώληση του 66% της «Πανγαία», θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας προς την Invel Real Estate Partners, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια. Εξαιτίας του θορύβου που δημιουργήθηκε, η εταιρεία προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με την αγορά της Πανγαία και τους όρους της.

Με αφορμή δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο αναφορικά με την πώληση του 66% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ» (εφεξής η «ΠΑΝΓΑΙΑ») από την Εθνική Τράπεζα προς την Invel Real Estate Partners και επειδή, μεταξύ άλλων, αναπαράγονται τελείως αβάσιμοι ισχυρισμοί και εσφαλμένα στερεότυπα, οφείλουμε από την πλευρά μας να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

  1. Η Invel Real Estate Partners δεν είναι ιδιώτης αλλά επενδυτική πλατφόρμα  διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity fund) και επενδύει σε ακίνητα υπό τη διοίκηση μιας διεθνούς ομάδας ιδιαίτερα έμπειρων στελεχών με επικεφαλής τον ιδρυτή, μέτοχο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου. Η εμπειρία της ομάδας σε επενδύσεις ακινήτων ξεπερνά τα 20 δις ευρώ με ιδιαίτερη εξειδίκευση σε “sale and lease back” συναλλαγές σε όλη την Ευρώπη με αντισυμβαλλόμενους μεγάλους διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
  2. Η Ιnvel Real Estate Partners δεν είναι εταιρεία συγκεκριμένων εθνικών συμφερόντων (π.χ. ισραηλινών) ούτε ανήκει ή ανήκε ποτέ στον Ισραηλινό επιχειρηματία Beny Steinmetz. Τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης περί συμμετοχής του κ. Steinmetz στο μετοχικό σχήμα της Invel δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας είναι ένας από τους επενδυτές (limited partner) που συμμετείχε εμμέσως στην αρχική συγκέντρωση κεφαλαίων για την απόκτηση του 66% της “ΠΑΝΓΑΙΑ” και ουδεμία άλλη ανάμιξη έχει με την Invel Real Estate Partners.
  3. To συνολικό τίμημα για την εξαγορά του 66% της «ΠΑΝΓΑΙΑ» ανήλθε στο ποσό των 653 εκ.ευρώ  εκ των οποίων τα 234 εκ.ευρώ συνιστούν ίδια κεφάλαια με καταβολή 161 εκ. ευρώ  σε μετρητά και εισφορά ακινήτου στην Ιταλία αξίας 73 εκ.ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων προήλθε από ομάδα διεθνών  επενδυτών ενώ η συναλλαγή περιελάμβανε χρηματοδότηση για το υπόλοιπο ποσό από την Εθνική Τράπεζα (vendor financing).  
  4. Μέσω της συνεργασίας των δύο ομίλων, της Εθνικής Τράπεζας και της Invel,  ο στόχος των μετόχων ήταν και είναι η εδραίωση της «ΠΑΝΓΑΙΑ» ως μιας ελληνικής εταιρείας με ηγετική θέση στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκή εμβέλεια. Ήδη, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία και η μεγαλύτερη στο χώρο του real estate, η «ΠΑΝΓΑΙΑ» ολοκλήρωσε επενδυτικές συμφωνίες συνολικού ύψους 460 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα  340 εκ. ευρώ  αφορούν σε ελληνικές επενδύσεις. Το δε επιχειρηματικό πλάνο της «ΠΑΝΓΑΙΑ» προβλέπει περαιτέρω επενδύσεις της τάξης των 1-1,5 δις ευρώ την επόμενη τριετία.

 

Ποια είναι η Invel Real Estate Partners

 

Η Invel Real Estate Partners αξιοποιεί επενδυτικές ευκαιρίες στο χώρο του real estate, στις κύριες Ευρωπαϊκές αγορές, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εταιρικές και κρατικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων, αυξημένης πολυπλοκότητας δομές για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, ανάπτυξη και αξιοποίηση ακινήτων κ.ά..

Το στελεχιακό δυναμικό της εταιρείας είναι υψηλού επιπέδου με πολυετή εμπειρία στις επενδύσεις ακινήτων σε όλη την Ευρώπη. Ο συνολικός όγκος συναλλαγών που έχει περατώσει η ομάδα ξεπερνάει τα 20 δις ευρώ και περιλαμβάνει σημαντικές συμφωνίες με μεγάλους θεσμικούς οργανισμούς, ομίλους και Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Μία από τις κύριες αγορές που ειδικεύεται είναι η Ελλάδα, όπου η Invel αποσκοπεί να βοηθήσει στην προσέλκυση κεφαλαίων που θα επενδυθούν στους τομείς του real estate και του τουρισμού.

Η Invel αντλεί κεφάλαια για τις επενδύσεις της από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατικούς και ιδιωτικούς επενδυτικούς οργανισμούς.

Ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου είναι ο ιδρυτής, μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος της Invel. Πριν τη σύσταση της Invel, ο κος Παπαχριστοφόρου διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής της RREEF Opportunistic Investments (ROI) στην Deutsche Bank, σε παγκόσμιο επίπεδο. H ROI επικεντρωνόταν στις επενδύσεις ακίνητων υψηλής  απόδοσης παγκοσμίως.

Κατά την θητεία του στη RREEF, ο κος Παπαχριστοφόρου  ολοκλήρωσε 60 συναλλαγές συνολικής αξίας τουλάχιστον 20 δις δολαρίων. Μεταξύ άλλων, διεκπεραίωσε την εταιρική αναδιάρθρωση, αναχρηματοδότηση και επανατοποθέτηση της διάσημης Γαλλικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων Le Printemps, την αγορά, επανατοποθέτηση και μετέπειτα πώληση του La Rinascente, της μεγαλύτερης αλυσίδας πολυκαταστημάτων στην Ιταλία, καθώς και την αγορά, αναδιάρθρωση και πώληση της Newreal S.p.A, της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων της Enel, της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρισμού στην Ιταλία.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.