«Υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων ύψους 15,5 δισ. ευρώ που έχει η χώρα μας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους έως τα τέλη Αυγούστου. Δεν είναι μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ που περιμένουμε να πάρουμε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου.
Ο κ. Μάρδας, ωστόσο, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της ρευστότητας και είναι δύσκολο να δοθούν με ακρίβεια οι απαντήσεις.
Η κ. Ασημακοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα έως το τέλος του Απριλίου και έως το τέλος του καλοκαιριού, δηλαδή τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις και εσωτερικές υποχρεώσεις για μισθούς και συντάξεις και από πού θα υπάρξουν έσοδα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις αυτές.
«Έως τα τέλη Αυγούστου πρέπει να επιστρέψουμε 15,5 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Μάρδας και αναφερόμενος στον τρόπο αποπληρωμής πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ, που περιμέναμε να πάρουμε. Όπως γνωρίζετε υπάρχει μια δυναμική σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Δυναμική, που θα αναπτυχθεί και σε αυτό το τετραήμερο. Οι διαπραγματεύσεις επιδιώκουν μια βελτίωση της ρευστότητας για να εξυπηρετηθούν όλες οι υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε.
» Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι δεν είναι πηγή της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μόνο τα 7,2 δισεκατομμύρια. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μέθοδοι, ώστε να βρεθούν κάποια χρήματα. Αυτά τα χρήματα, αυτή η διαδικασία, είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που τρέχουν. Όταν τρέχει μια διαπραγμάτευση είναι λίγο δύσκολο εκ των προτέρων να προβλέψεις πώς θα καταλήξει.
» Όταν τρέχουν διάφορες διαπραγματεύσεις και υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης που είναι και από τη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ ή επίσης και από οπουδήποτε αλλού γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά στο πλαίσιο μιας στρατηγικής η οποία εξελίσσεται μέσα σε μια διαπραγμάτευση, είναι δύσκολο να έρθουν κάποια στοιχεία. Συνεπώς, εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η ακρίβεια που ζητάτε είναι λίγο δύσκολο να δοθεί, γιατί τρέχουν διαπραγματεύσεις».
Στο μεταξύ, σε έγγραφο του ΟΔΔΗΧ που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση της κ. Ασημακοπούλου, αναφέρεται ότι «οι δαπάνες εξυπηρέτησης του Δημοσίου Χρέους (χρεολύσια και τόκοι) για το διάστημα Μάρτιος- Αύγουστος 2015 ανέρχονται σε 15,5 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται το βραχυπρόθεσμο χρέος το οποίο και αναχρηματοδοτείται». Χθες, διαβιβάστηκε αντίστοιχο έγγραφο από τον ΟΔΔΗΧ, μετά από ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Κυριάκου Χαρακίδη για τις ανάγκες της χώρας για την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους την περίοδο Μάρτιος- Ιούνιος 2015.
Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ανάγκες της χώρας όσον αφορά την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους (τόκοι και χρεολύσια) είναι:
-
Μάρτιος, 2,2 δισ. ευρώ.
-
Απρίλιος, 0,82 δισ. ευρώ.
-
Μάιος, 1,03 δισ. ευρώ.
-
Ιούνιος, 2,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Μάρδας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Κουτσούκου, για τις αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, είπε ότι ενώ για το 2014 είχε προβλεφθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3%, φτάσαμε σύμφωνα με το σύστημα ESA στο 1,5% και αν λάβουμε υπόψη τις δεσμεύσεις του προγράμματος τις οποίες είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει κατέβει στο 0,3% με 0,4%.
«Επίσης, υπήρξε μείωση εσόδων όχι μόνο τον Δεκέμβριο του 2014, αλλά είχε ξεκινήσει και λίγο καιρό νωρίτερα. Τον Γενάρη υπάρχει, σε σχέση με τους στόχους, μια μείωση εσόδων της τάξης των 935 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Φλεβάρη είμαστε σχετικά καλά, γιατί η απόκλιση είναι μόνο 28 εκατομμύρια. Τον Μάρτιο, το πρώτο δεκαήμερο, έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα. Βέβαια είναι πολύ νωρίς έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα» είπε.
Πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει να δούμε και το σκέλος των δαπανών. «Εκεί εισάγεται μια άλλη τάξη στον προϋπολογισμό της χώρας. Έχουμε περίπου 4.770 κωδικούς, τους οποίους ερευνούμε. Δεν έχουν σχέση με το μισθολογικό κόστος. Έχουν σχέση με τις λειτουργικές, καταναλωτικές δαπάνες και τις κρατικές προμήθειες και προσπαθούμε να οδηγηθούμε σε μια εξοικονόμηση της σπατάλης, η οποία εξακολουθεί και υφίσταται» είπε ο κ. Μάρδας και τόνισε: «Έτσι, αν υπάρχει μια υστέρηση των εσόδων αυτή θα μπορούμε να την αντισταθμίσουμε με μείωση της σπατάλης».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι είχε καλλιεργήσει ρητορεία «μην πληρώνετε» από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε κατατεθεί η πρώτη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, επηρεάζοντας αρνητικά την πορεία των εσόδων. Ο βουλευτής ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στην περίπτωση που δεν πάει καλά η διαπραγμάτευση. «Μπορεί να γίνει από την αποστράγγιση των διαθεσίμων;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής και ζήτησε να ενημερωθεί ποιος θα πληρώσει ένα τέτοιο κόστος για την οικονομία και αν υπάρχει θέμα εσωτερικής παύσης πληρωμών.
Αναφορικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, ο κ. Μάρδας παρέπεμψε στον τρόπο που απάντησε στην κ. Ασημακοπούλου και πρόσθεσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης και έτσι, όταν αποφασιστεί το επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος, αυτό είναι που θα αποτελέσει το σημείο αναθεώρησης των Μεσοπροθέσμων που ισχύουν.
Ο κ. Μάρδας κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μίχου για τη μεταφορά χρημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) στην Τράπεζα της Ελλάδος ξεκαθάρισε ότι η μεταφορά έχει σχέση με τα διαθέσιμα και δεν έχει σχέση με τις άμεσες πληρωμές. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες του, αλλά υπάρχουν κάποια διαδικαστικά που καθυστέρησαν πληρωμές στους αγρότες, τόνισε ο κ. Μάρδας.