Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ασκεί το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή το δημοσίευμα των FT, που αποκαλύπτει επιστολή του κ. Τσίπρα στην Άγγελα Μέρκελ, στις 15 Μαρτίου, όπου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι αν η Ελλάδα δεν ενισχυθεί βραχυχρόνια χρηματοδοτικά, θα βρεθεί ενώπιον του διλήμματος να επιλέξει μεταξύ της καταβολής μισθών και συντάξεων και της αποπληρωμής των δόσεων στο ΔΝΤ.
Αφού εύχεται καλή επιτυχία στον κ. Τσίπρα, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Βερολίνο, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι από το δημοσίευμα προκύπτει ότι τη σημερινή συνάντηση δεν ζήτησε η κ. Μέρκελ αλλά παρακάλεσε γι’ αυτήν ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος «διαπραγματεύεται δήθεν σκληρά».
Η διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα, τονίζεται, είναι η παράκληση προς την κ. Μέρκελ «να προσέξει να μη συμβεί “ατύχημα”». Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός «αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επιλέξει το πιστωτικό γεγονός» σε περίπτωση που δεν μπορεί να καλύψει τις εσωτερικές κοινωνικές ανάγκες και διεθνείς υποχρεώσεις».
Τέτοιο δίλημμα, τονίζεται, δεν υπάρχει διότι αν δεν μπορείς να καλύψεις τις διεθνείς σου υποχρεώσεις, σε 15 ημέρες δεν θα μπορείς να καλύψεις και τις εσωτερικές κοινωνικές ανάγκες σου.
Ο κ. Τσίπρας κατηγορείται ότι «με τον πιο ανεύθυνο και αφελή τρόπο» τροφοδοτεί την κινδυνολογική συζήτηση περί χρεοκοπίας και grexit .Τέτοιος κίνδυνος, κατά το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει, αντίθετα είναι ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισης και περιθωριοποίησης εντός της ευρωζώνης, όπως ήδη συμβαίνει.
Κατηγορείται επίσης ότι ζητώντας την έκδοση περισσότερων έντοκων γραμματίων με σκοπό να απορροφήσει το κράτος την όποια ρευστότητα των Τραπεζών, προκαλώντας ασφυξία στην πραγματική οικονομία και διογκώνοντας το δημόσιο χρέος. Αυτό που περισσότερο ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα, τονίζει το ΠΑΣΟΚ, «είναι να πάει σε ένα μνημόνιο, αρκεί να έχει διαφορετικό όνομα», ενώ ομολογεί ότι πλέον θέλει την ολοκλήρωση της «αναθεώρησης», που είναι το άλλο όνομα της 5ης αξιολόγησης.
Αναφέρεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός «ζητάει με αγωνία και επιμονή» δύο κεκτημένα της συμφωνίας του 2012, τα οποία συκοφάντησε ο ίδιος όσο κανείς άλλος και αυτά είναι η εφαρμογή των δεσμεύσεων του eurogoup για τις παραμετρικές αλλαγές στο χρέος και η απόδοση στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.
Το ΠΑΣΟΚ τονίζει, για μια ακόμα φορά, ότι ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρεται ούτε τώρα σε ένα σχέδιο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και επανόδου στις αγορές. Αυτό που εξακολουθεί να γίνεται, αναφέρει, είναι η «ανακύκλωση μιας επικίνδυνης διγλωσσίας» και εύχεται «να υπάρξει ένα αίσιο τέλος για τη χώρα σε όλη αυτή την επιχείρηση εσωτερικής κατανάλωσης».