Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Ισχυρές διαβεβαιώσεις έχει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι ο πρωθυπουργός προσωπικά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν πρόκειται να χάσουν άλλο χρόνο, αλλά «θα εργαστούν με ρεαλισμό για την ικανοποιητική ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, ώστε το Εurogroup να είναι σε θέση πολύ σύντομα να επεξεργαστεί και να προτείνει μια φόρμουλα εκταμιεύσεων έναντι νομοθετημάτων, πολύ σύντομα».
Αυτό ανέφερε στο real.gr αξιωματούχος της ευρωζώνης με καλή γνώση των συζητήσεων και των διαθέσεων της Κομισιόν.
Το παραπάνω αποτέλεσε άλλωστε και το θετικό επιστέγασμα της τηλεδιάσκεψης της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, η οποία διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις ελληνικών αρχών και θεσμών στην Αθήνα θα ξεκινήσουν σήμερα.
«Δεν ετέθη ποτέ θέμα μιας λίστας που θα ερχόταν από το ελληνικό υπουργείο οικονομικών στο EWG, ο κατάλογος των μέτρων που θα επιτρέψει την έναρξη των εκταμιεύσεων είναι προϊόν συζητήσεων, δεν συντάσσεται στο σκοτάδι, στο δε EWG θα φτάσει κάτι που οι τρεις θεσμοί θα έχουν προηγουμένως τεκμηριώσει», αναφέρει πηγή της ευρωομάδας.
Σε σχέση με τις εκταμιεύσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr το επικρατέστερο σενάριο έχει ως εξής:
– staff level agreement στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
– τηλεδιάσκεψη EWG την επόμενη Τετάρτη και του eurogroup σε επίπεδο υπουργών το αργότερο μια μέρα μετά.
– εκταμίευση 500 εκ ευρώ σε τρεις εργάσιμες από την έγκριση του eurogroup, απλά και μόνο με την ύπαρξη stuff level agreement.
– εκταμίευση 4 δόσεων συνολικού ύψους 3,2 δισ. (από τα 1,8 + 1,9 – 0,5) την επομένη της νομοθέτησης τεσσάρων προαπαιτούμενων.
– εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ, 3,4 δισ. όταν ολοκληρωθεί η νομοθέτηση πλήρως.
– πλήρης απόρριψη της επιστροφής των 1,2 ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Ειδικότερα σε σχέση με τα 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που η Ελλάδα ζήτησε από τον Προσωρινό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκπρόσωπος του ΕFSF δήλωσε τα εξής:
«Το EWG είχε μια πρώτη συζήτηση σε σχέση με το ποσό των ομολόγων που επιστράφηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπάρχει καμία υπερπληρωμή (overpayment) από το ΤΧΣ στον EFSF. Το EWG θα εξετάσει πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα σε σχέση με αυτό το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω».
Η εξέλιξη ήταν λογικά αναμενόμενη καθώς:
– η προηγούμενη κυβέρνηση έδρασε νομίμως και δεσμευτικά για τα 1,2 δισ.
– δεν είναι δυνατόν να κριθεί αναδρομικά η ανακεφαλαιοποίηση που αφορούσαν τα 1,2 δισ.
– δεν υπάρχει νομική βάση για την επιστροφή ομολόγων του EFSF προς άλλη χρήση.
– στις 26 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση έπραξε ότι έλεγε η συμφωνία και επέστρεψε τα ομόλογα και όχι τα κέρδη από την ανακεφαλαιοποίηση, άρα δεν υπήρξε υπερπληρωμή.
Συνεπώς όπως όλα δείχνουν ο μόνος δρόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας του δημοσίου παραμένει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μέχρι τότε, όπως είπε και ο Ντάισελμπλουμ «οι Έλληνες έχουν ευτυχώς ακόμα την δυνατότητα να αναχρηματοδοτούνται μόνοι τους».
Πηγή: real.gr