Του Τάσου Δασόπουλου
Το πάγωμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποκρατικοποιήσεις, ήταν και σήμερα τα πιο βασικά από τα αγκάθια της τρίωρης διαπραγμάτευσης της ομάδας εργασίας του Ευρώ (Euroworking group), η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο χωρίς να υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα αναβάλλοντας επ’ αόριστο και τις προσδοκίες για κάποια λύση στο θέμα της ρευστότητας.
Πηγή του ΥΠΟΙΚ που παρακολούθησε την συνεδρίαση τόνισε ότι η ιδέα για την τμηματική καταβολή της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ έναντι μιας τμηματικής υλοποίησης μέτρων ήταν ελληνική. Οι δανειστές και η ομάδα των Βρυξελλών ήταν σταθερά προσηλωμένοι στη θέση ότι πρώτα θα συμφωνηθούν και θα εγκριθούν τα μέτρα και στην συνέχεια θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και το θέμα των συντάξεων πηγή του ΥΠΟΙΚ απέδιδε τις διαφορές εκτός από την ιδεολογική διαφορά με τους εταίρους μας και στο γεγονός ότι αποτελούν ψηφισμένα μέτρα του υφιστάμενου μνημονίου τα οποία δεν θα πρέπει να αλλάξουν.
Διαφορετική προσέγγιση υπάρχει επίσης και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι μέρος των εσόδων από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα και να μην πέφτει στη μαύρη τρύπα του χρέους. Ενώ δεν μπορεί να συνεχίσει, όπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ξεπούλημα που γίνονταν μέχρι και τώρα.
Σε ότι αφορά το θέμα του ΕΝΦΙΑ και της αντικατάστασης του από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας η ίδια πηγή επαναλάμβανε ότι ο νόμος θα αλλάξει μέσα στο 2015 αλλά χωρίς να δημιουργήσει τρύπα στον προϋπολογισμό. Θα υπάρξουν ισοδύναμα από άλλους φόρους και δαπάνες οι οποίες θα κλείσουν την διαφορά που θα δημιουργηθεί τόνισε .