Απειλή για ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό από την προσφυγική κρίση στα νησιά του Αιγίου και την ηπειρωτική χώρα.
Οι προκρατήσεις στη Λέσβο είναι μειωμένες κατά 90% σε σχέση με πέρυσι, αναφέρει η Καθημερινή ενώ στη Χίο η μείωση φτάνει το 60%, στη Σάμο το 40% και στην Κω το 36%.
Όπως ανέφερε στην Καθημερινή ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, η πτώση από κάποιες αγορές στο νησί φτάνει έως και το 90% ενώ βλέπει ακόμα και μονοψήφιο αριθμό προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων.
Πάνω από 50% θα είναι η πτώση της κίνησης τουριστών και από την Τουρκία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η φετινή τουριστική χρονιά στην Χίο προδιαγράφεται ως η χειρότερη των τελευταίων 40 χρόνων, αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων προορισμού, Πέτρος Φεγγουδάκης.
Στην Κω η μέση πτώση των κρατήσεων είναι στο 36% , ενώ η πτώση από την Γερμανία φτάνει στο 19%, την Βρετανία στο 17%, τη Σκανδιναβία στο 35%, την Ολλανδία στο 42% και την Πολωνία στο 65%.
Όπως σημειώνεται μειώσεις κρατήσεων καταγράφονται επίσης στην Χαλκιδική και σε άλλους προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας.
Έχουν καταγράφει και ακυρώσεις πτήσεων από τουρίστες που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα για να κάνουν κρουαζιέρα. Η νέα κατάσταση που φαίνεται πως δημιουργείται, επιφυλάσσει άμεσους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, αφού κατά το 2015, ο τουρισμός είχε συμβολή έως και 25% στο ΑΕΠ.
Ο τουριστικός τομέας αύξησε πέρσι κατά 6% τον όγκο απασχόλησης των μισθωτών, ενώ οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ.