Μετ΄εμποδίων προχωρά στην Ιταλία η καταπολέμηση της δαφθοράς δια νόμου. Ναι μεν η Γερουσία τον έχει εγκρίνει, αλλά η υπόθεση “κολλάει” στη Βουλή λόγω των προσπαθειών από βουλευτές να αποδυναμώσουν επίμαχες διατάξεις.
Η Ιταλία του Μάριο Ρέντζι δίνει αγώνα για να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Καθημερινά βγαίνουν στη δημοσιότητα σκάνδαλα όπως αυτό της παγκόσμιας έκθεσης Έξπο στο Μιλάνο ή του σχεδίου Mose, ενός κινητού φράγματος για την προστασία της Βενετίας από πλημμύρες. Εδώ και 11 χρόνια χτίζεται, έχουν δαπανηθεί 5,5 δις ευρώ μέχρι τώρα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι το έργο θα κοστίσει άλλα τόσα. Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει ειδικό νόμο κατά της διαφθοράς, που πέρασε από τη Γερουσία, αλλά συναντά τις αντιστάσεις των βουλευτών που προσπαθούν όπου μπορούν, να τον αποδυναμώσουν.
Παραιτήσεις και συλλήψεις
Η διαφθορά, στην Ιταλία, συνεχίζει να αποτελεί κύρια κοινωνική πληγή. Σύμφωνα με εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται στη Φλωρεντία, το όλο σύστημα των εργολαβιών του δημοσίου για τα σιδηροδρομικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας και τους αυτοκινητοδρόμους βασιζόταν στο γνωστό κανόνα της δωροδοκίας. Στους συλληφθέντες, το πρώην διευθυντικό στέλεχος του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών Έρκολε Ινκάλτσα – ο οποίος φέρεται να επέλεγε ποιες εταιρίες έπρεπε να αναλάβουν τα δημόσια έργα – και ο επιχειρηματίας και στενός του συνεργάτης Στέφανο Περόττι.
Ο πρώην υπουργός μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι, της Νέας Κεντροδεξιάς, που φέρεται, επίσης, να έλαβε «δώρα» από τους συλληφθέντες, αποφάσισε να παραιτηθεί. Το κρίσιμο αυτό υπουργείο ανέλαβε, τώρα ο Γκρατσιάνο Ντελρίο, έμπιστος συνεργάτης του Ματτέο Ρέντσι. Θα καταφέρει να περιορίσει το χρόνιο πρόβλημα της διαφθοράς;
Προσπάθειες αποδυνάμωσης του νόμου
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι τεράστιες εργολαβίες της διεθνούς έκθεσης του Μιλάνου Εxpο, που θα εγκαινιασθεί την Πρωτομαγιά. Στο μεταξύ, η Γερουσία της Ρώμης ενέκρινε νέο νόμο κατά της διαφθοράς, ο οποίος θα πρέπει να λάβει τώρα το τελικό πράσινο φως από την Βουλή. Επιστρέφει το αδίκημα της παραποίησης του εταιρικού ισολογισμού με ποινή φυλάκισης μέχρι και οκτώ χρόνια.
Η αντιπολίτευση των Πέντε Αστέρων, όμως, και πολλοί σχολιαστές καταγγέλλουν ότι επιχειρείται αποδυνάμωση του νόμου. Οι δικαστικές τηλεφωνικές παρακολουθήσεις,παραδείγματος χάρη, θα επιτρέπονται μόνο για εταιρίες που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο, ενώ σε ότι αφορά τη δυνατότητα σύντομης παραγραφής πολλών αδικημάτων, η Νέα Κεντροδεξιά – που μετέχει στην κυβέρνηση- επιμένει ότι όλα πρέπει να μείνουν ως έχουν.
Πηγή: Deutsche Welle