Quantcast
Η μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι να μείνει στο ευρώ, αλλά με άλλο νόμισμα - enikonomia.gr
share

Η μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι να μείνει στο ευρώ, αλλά με άλλο νόμισμα

δημοσιεύτηκε:

Ενα παράλληλο εντός ευρωζώνης νόμισμα, είναι η μοναδική λύση που έχουν η Ελλάδα και Ιταλία στη διάθεσή τους για να βγουν από το λαβύρινθο της οικονομικής κρίσης.

Αυτό υποστηρίζει ο οικονομικός συντάκτης της ευρείας σε κυκλοφορία ιταλικής εφημερίδας «Il Fatto Quotidiano» Ενρίκο Γκρατσίνι.

Ο οικονομικός συντάκτης της ευρείας σε κυκλοφορία ιταλικής εφημερίδας, Ενρίκο Γκρατσίνι, υποστηρίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς εξελίσσονται άσχημα και εντός ολίγου, το ελληνικό κράτος δεν θα έχει άλλα χρήματα για να πληρώνει τα χρέη και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Στερεύει από ρευστότητα κι επιπλέον η ΕΕ δεν θέλει να καταβάλει τα 7,2 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση και ο Τσίπρας δεν ξέρει πώς θα πληρώσει συντάξεις και μισθούς». Ετσι, «πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό η σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει να εισάγει ένα παράλληλο νόμισμα για να πληρώσει τους μισθούς και να παραμείνει και εντός ευρώ».

Ο Ιταλός οικονομικός αναλυτής, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι ανεπίσημα έχουν δηλώσει πως «το παράλληλο νόμισμα» θα επιτρέψει στο ελληνικό κράτος να κερδίσει χρόνο. «Οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν για να πληρώσουν τους φόρους τους ή να το ανταλλάξουν στην τράπεζα με ευρώ χαμηλότερης αξίας από την ονομαστική αξία της μετοχής. Ετσι, με αυτόν τον τρόπο, (η Ελλάδα) θα μπορεί να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους και ταυτόχρονα να εξοικονομήσει πολύτιμα ευρώ για την αποπληρωμή των ξένων πιστωτών».

Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει ο δημοσιογράφος της «Il Fatto Quotidiano», οι Ελληνες «δεν θα είναι ικανοποιημένοι που θα πληρώνονται με ένα είδος εθνικού νομίσματος το οποίο υπόκειται αυτόματα σε υποτίμηση». Ετσι, και πάλι, εκτιμά ο Γρκατσίνι, «η φυγή κεφαλαίων (από τη χώρα) θα συνεχιστεί». Κατά συνέπεια, τότε, «δεν θα αποτελέσει έκπληξη, αν ο ελιγμός αυτός (της ελληνικής κυβέρνησης) συνοδευτεί και από εθνικοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα μπορούσε να προδικάσει μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας».

Για τον Γκρατσίνι και στην Ιταλία, «ένα ανάλογο πρότζεκτ παράλληλου νομίσματος προωθείται από κάποιους οικονομολόγους και αναλυτές […] με σκοπό το να βγει (η χώρα) από την παγίδα της έλλειψης ρευστότητας».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.