Quantcast
Κρούγκμαν: Ένα Grexit θα ήταν κόλαση - enikonomia.gr
share

Κρούγκμαν: Ένα Grexit θα ήταν κόλαση

δημοσιεύτηκε:

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής, στο Μέγαρο Μουσικής, έκανε λόγο για την πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής οικονομίας εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του: «πρέπει να υπάρξει χώρος για μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης».

Η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ μπορεί να μην ήταν καλή ιδέα αλλά η έξοδός της θα ήταν κόλαση σημείωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν αναφερόμενος στην κατάσταση που θα δημιουργείτο εάν η χώρα έφευγε από το ευρώ.

Όπως σημείωσε, μια επιστροφή στη δραχμή θα έφερνε κατάρρευση των τραπεζών και θα οδηγούσε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών με αρνητική επίδραση στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Ακόμη θα υπήρχαν σοβαρές νομικές περιπλοκές από την μετατροπή οφειλών σε δραχμή. Η μετάβαση προς την δραχμή θα ήταν εφιάλτης ειδικά τον πρώτο και τον δεύτερο χρόνο, σημείωσε. Η Ελλάδα δεν θα ήταν καταδικασμένη για πάντα, αλλά το κόστος μετάβασης θα ήταν τεράστιο, πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης, τότε το 2009 θα είχε βιώσει ό,τι η Αργεντινή το 2001. Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Κρούγκμαν δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να αντιστραφεί η λιτότητα που έχει εφαρμοστεί έως τώρα στην Ελλάδα αλλά χρειάζεται να μην συνεχιστεί.

Όπως είπε, όλοι χρειάζονται διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ένας «φετιχισμός» αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο κάποιες φορές ο όρος αυτός χρησιμοποιείται ως μανδύας για περισσότερη λιτότητα. Τόνισε δε ότι το κεντρικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι η ανταγωνιστικότητα.

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο να μην ζητηθεί από την Ελλάδα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά αν ο στόχος διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερο θα είναι διαχειρίσιμος. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος οικονομολόγος επισήμανε ακόμη ότι ένα Grexit θα ήταν εξαιρετικά διασπαστικό, όχι μόνο για την χώρα αλλά και εκτός των συνόρων της, συμπληρώνοντας ότι παρότι οι κίνδυνοι για μετάδοση είναι μικρότεροι από το 2012, είναι υπαρκτοί.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δεχτεί τον Πολ Κρούγμαν στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.30 το μεσημέρι. 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.