Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, τα κεφάλαια υπό διαχείριση των Hedge Funds παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά 10% ετησίως ενώ θα ξεπεράσουν τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020, αναφέρεται σε μελέτη της KPMG.
Σύμφωνα με την έρευνα, η «βιομηχανία» των hedge funds μετασχηματίζεται, το περιβάλλον αλλάζει συνεχώς, και ως εκ τούτου, οι διαχειριστές εστιάζουν περισσότερο από ποτέ στη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, ευθυγραμμίζοντας ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον με την παροχή αξίας για τους επενδυτές τους.
Όπως καταδεικνύει αυτή η έρευνα, οι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι ήδη αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών κεφαλαίων των hedge funds, θα συνεχίσουν να «επισκιάζουν» τους ιδιώτες υψηλού εισοδήματος ως πρωτογενείς πηγές των επενδύσεων.
Αρχικά, το γεγονός ότι το 43% των ερωτηθέντων είπαν ότι αναμένουν να αλλάξουν τις αγορές στις οποίες θα επενδύσουν τα κεφάλαια τους και αυτό δημιουργεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα, όσον αφορά – τουλάχιστον βραχυπροθέσμως – την άντληση αναγκαίων κεφαλαίων και ρευστότητας, για να σταθούν ξανά στα πόδια τους έστω και κάποιοι τομείς της οικονομίας, αναφέρει μεταξύ άλλων η μελέτη.
Επιπλέον, διαφαίνεται μια τάση για μεγαλύτερη εστίαση σε θεσμικούς επενδυτές ως πηγή άντλησης κεφαλαίων.
Συγκεκριμένα το 44% των Hedge Fund Managers αναμένουν τα επόμενα 5 έτη να έχουν ως βασική πηγή κεφαλαίων public και corporatepensionfunds.
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως ήδη στην Ευρώπη το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται σημαντικές επενδύσεις από pension funds τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα (αεροδρόμια κλπ).
Επομένως, σύμφωνα με την έρευνα, πιθανώς θα ήταν χρήσιμο να επαναπροσδιορίσουμε τα χαρακτηριστικά των assets που διαθέτουμε για επενδύσεις, με βάση τις προσδοκίες των pensionfunds ώστε να είναι ελκυστικότερα προς αυτά.
Τέλος, είναι αξιοσημείωτο ότι το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα εμφανιστούν σημαντικά εμπόδια στη λειτουργεία των hedge funds και συνεπώς στις επενδύσεις, λόγω των νέων κανονιστικών πλαισίων, και το γεγονός αυτό, όπως αναλύει η KPMG, θα πρέπει “να μας αφυπνίσει ώστε να δράσουμε έγκαιρα και με σωστό σχεδιασμό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα τις αυξημένες απαιτήσεις των κανονιστικών αρχών”.