Όπως σημειώνει το Reuters, το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, αποτυπώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τα ελληνικά ομόλογα να πιέζονται ξανά. «Καθώς η χώρα προετοιμάζεται να ξεμείνει από χρήματα τις επόμενες εβδομάδες, οι συζητήσεις έδειξαν πόσο απομονωμένος είναι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, με τη Γερμανία, σε ηγετική θέση, να αφήνει υπόνοιες πως έχει ετοιμαστεί για μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας», αναφέρει το άρθρο του πρακτορείου.
Υπό αυτό το βαρύ κλίμα, το 10ετές κρατικό ομόλογο κατέγραψε μια άνοδο 17 μονάδων βάσης φτάνοντας στο 12,86%, ενώ ανοδικές είναι οι τάσεις και για τα ομόλογα των άλλων περιφερειακών χωρών. Το πορτογαλικό 10ετές ανέβηκε μια μονάδα βάσης (στο 2%), ενώ το ιταλικό και το ισπανικό κατά δύο μονάδες βάσης (1,44% και 1,41%, αντιστοίχως).
Ο στρατηγικός αναλυτής της RBS, Μάρκο Μπρανκολίνι, σημειώνει: «Τα νέα για την Ελλάδα θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στις επόμενες συνεδριάσεις και μέχρι να τελειώσει όλο αυτό, η περιφέρεια θα συνεχίσει να είναι ασταθής».
Αντίθετρα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο έπεσε μία μονάδα βάσης και βρίσκεται στο 0,14% (από 0,18% την περασμένη Παρασκευή). Ο στρατηγικός επενδυτής της Mizuho, Πίτερ Τσάτγουυελ, αναφέρει από την μεριά του: «Οι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα κατέχουν ακόμη εξέχουσα θέση. Θα υποστηρίζαμε ότι οι αποδόσεις του γερμανικού ομολόγου, μακροπρόθεσμα, μπορεί να ανέβουν, αν η Ελλάδα εξέλθει από το ευρώ».