Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σε εφαρμογή των όρων του 2ου ελληνικού προγράμματος, όπως παρατάθηκε μετά από αίτημα της κυβέρνησης, διευκρινίζουν πως «πρώτα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τα μέτρα της συμφωνίας και μετά θα γίνει η πρώτη εκταμίευση χρημάτων».
Παρότι αυτή η διευκρίνιση που έκαναν κοινοτικές πηγές χθες στις Βρυξέλλες, φαντάζει αυτονόητη, ταυτόχρονα εκμηδενίζει και τις τελευταίες ελπίδες κυβερνητικών στελεχών για ρευστότητα εκ Βρυξελλών πριν από την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.
Κοινοτική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση, χωρίς αποτέλεσμα, των συναντήσεων ελληνικής κυβέρνησης, ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία πολιτική εντολή για αλλαγή στάσης σε διαπραγματευτικά κεφάλαια στα οποία σημειώνεται εμπλοκή», ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι «ο μόνος στόχος των συζητήσεων είναι η συνολική συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (Staff level agreement)».
Για τους αξιωματούχους της ευρωζώνης είναι απόλυτα σαφές ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα», επεξηγώντας ότι το μόνο πλαίσιο αναφοράς είναι οι όροι του 5ου ελέγχου (5th review).
Καθώς μάλιστα ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων έκλεισε χωρίς προσέγγιση, τα κυριότερα σημεία απόκλισης είναι τα εξής:
1) ο προϋπολογισμός του 2015, όπου οι ελεγκτές ζήτησαν από την κυβέρνηση νέα μέτρα ύψους 2,5 δισ. και η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει την ανάγκη μόνο για 800 εκατ. ευρώ.
2) Τα «εργασιακά», όπου ζητείται απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η απόσυρση ενός νομοσχεδίου που επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις,
3) το ασφαλιστικό, όπου οι ελεγκτές ζητούν λύση στο θέμα του ελλείμματος των ταμείων κύριων και επικουρικών συντάξεων. Εξηγούν μάλιστα ότι δεν νοείται σωστή ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, χωρίς λυμένη τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού,
4) μια πλήρη λίστα αποκρατικοποιήσεων, η οποία καταρτίζεται σταδιακά,
5) και τέλος καταγράφεται μεγάλη απόκλιση θέσεων σε σχέση με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, το πτωχευτικό δίκαιο, την ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Σε όλα τα παραπάνω το ΔΝΤ επισημαίνει ότι δεν κάνει σταδιακές εκταμιεύσεις και τμηματικές συμφωνίες, οι εταίροι όμως στο ευρώ, θα μπορούσαν να σπάσουν τη δόση και να την εκταμιεύσουν στη βάση νομοθέτησης 3 – 4 prior actions (πρότερες δράσεις).
Όσον αφορά στις φήμες για πιθανή αύξηση της οροφής των εκδόσεων τριμήνων γραμματίων από την ΕΚΤ, πηγές τις Φρανκφούρτης διευκρινίζουν ότι αυτό το ζήτημα δεν έχει εξεταστεί από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ και πως ακόμα και για την επαναφορά της εξαίρεσης στην αποχή ελληνικών ομολόγων, απαιτείται «staff level agreement» και «όχι απλά μια καλή πορεία».
Ως εκ τούτου η κυβέρνηση προσδοκά την αύξηση των εισπράξεων του ΦΠΑ και άλλων ρυθμίσεων αυτή την εβδομάδα ώστε να πληρώσει το ΔΝΤ εκ των ενόντων.
Πηγή: real.gr