Η Τετάρτη 6η Μαΐου αποτελεί την ημέρα ορόσημο για τις διαπραγματεύσεις αναφέρει η Societte General που διαπιστώνει ότι περιπλέκονται οι εξελίξεις, καθώς τα όσα ζητά το ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις μπλοκάρουν την διαδικασία εκ νέου. Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την 6η Μαΐου έχει μεγάλη σημασία, ενώ διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις με διάσπαση της κυβερνητικής συμμαχίας και πιθανώς εκλογές.
Αυτό, όπως αναφέρει η Societe Generale, θα προκύψει αν μια συμφωνία οδηγηθεί στο κοινοβούλιο και συναντήσει εκεί την αντίδραση μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Κάτα πρώτον, όμως, το ζήτημα είναι τι θα κάνει η ΕΚΤ στις 6 του μήνα. Η αύξηση της δυνατότητας έκδοσης εντόκων που ειπώθηκε από τον Κερέ, θα απαιτεί παράλληλη αύξηση και του ELA για να καλυφθεί. Είναι όμως πολύ δύσκολο να γίνει, καθόσον δεν υπάρχει ή δεν διαφαίνεται συμφωνία.
Η πιθανότερη λύση κατά τη Societe Generale είναι μια νέα συμφωνία, η οποία όμως θα προκύψει μετά από πολιτικές ανακατατάξεις και νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν και ενδέχεται να περιλαμβάνουν εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρώπη μπορεί να δώσει λύση, ακόμα και αν η αρχική διαχείριση και άρνηση της τρέχουσας κυβέρνησης, οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός ή, όπως το αναφέρει, τεχνικό default. Οι Ευρωπαίοι εταίροι-πιστωτές σε μια τέτοια περίπτωση θα εξομαλύνουν την κατάσταση εφόσον υπάρξει η συμφωνία που θέλουν. Η εξέλιξη αυτή που, κατά την Societe, θα οδηγήσει στο νέο πακέτο ύψους 60-80 δισ. συγκεντρώνει πιθανότητες 60%.
Από την άλλη πλευρά, πιστωτικό γεγονός με capital controls και έκδοση IOU με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται από την τρέχουσα κυβέρνηση συγκεντρώνει μόλις 20% για την γαλλική τράπεζα. Μόλις 20% συγκεντρώνει ένα GREXIT.
Σημειώνει δε ότι η συμφωνία θα πρέπει να έχει κλείσει στα μέσα Ιουνίου για να υπάρξει ο χρόνος τα κοινοβούλια να την περάσουν και να μπορούν να πληρωθούν οι ομολογιακές υποχρεώσεις του Ιουλίου. Το εφιαλτικό σενάριο όμως της χρεωκοπίας, αν αυτό υπάρξει, θα έχει συνέπειες στις τράπεζες, καθώς η αναγκαία ανακεφαλαιοποίσή τους, αφού καταπέσουν οι εγγυήσεις του Δημοσίου θα οδηγήσει σε κουρέματα μετόχων και καταθετών της τάξης του 8% σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο. Στη συνέχεια, αν χρειασθεί, θα παρέμβει ο Μηχανισμός Στήριξης ESM. Όμως και αυτό δεν θεωρείται εγγυημένο από τους αναλυτές καθόσον η οικονομία δεν θα έχει εισέλθει ακόμα σε πρόγραμμα.