Θετικός άνεμος από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων των Βρυξελλών φτάνει στη Γερμανία, και όπως αναφέρει στη Süddeutsche Zeitung ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος που γνωρίζει από μέσα τις διαδικασίες, για πρώτη φορά χθες μετά από συζητήσεις 3 ημερών και διαπραγματεύσεις μηνών καταγράφηκαν περιορισμένες πρόοδοι.
Μάλιστα ο ίδιος διπλωμάτης χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις εξελίξεις, οι οποίες ίσως να οδηγήσoυν σε συμφωνία.
Εύσημα στον Χουλιαράκη
Οι αναλυτές αποδίδουν την αλλαγή κλίματος αποκλειστικά στην ανανεωμένη διαπραγματευτική ομάδα και ιδιαίτερα στον επαγγελματισμό του επικεφαλής της, Γιώργου Χουλιαράκη, ο οποίος έχει άμεση πρόσβαση στον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν φαίνεται να επηρεάζει πλέον τις διαπραγματεύσεις, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Ο διάλογος με τους νέους διαπραγματευτές γίνεται με πιο δομημένο τρόπο και σε λεπτομέρειες», αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή στη Süddeutsche Zeitung.
Συγκεκριμένες πρόοδοι έχουν καταγραφεί στον ΦΠΑ και στην αγορά ενέργειας. Η Αθήνα φαίνεται να αποδέχεται ενιαιοποίηση των συντελεστών μεταξύ 14% και 18%, με εξαίρεση τον τομέα των τροφίμων, όπου επιμένει να παραμείνει ο ΦΠΑ στο 13% λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης. Η διαπραγματευτική ομάδα φαίνεται ότι είναι πιο διαλλακτική και ως προς άνοιγμα της ελληνικής αγοράς για το φυσικό αέριο και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής.
Τα «αγκάθια»
Βέβαια, ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποιούν ότι θα ήταν πρώιμο να ισχυριστεί κανείς ότι από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις μπορεί να γίνει λόγος για μια επιτυχία, γιατί υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα με πιο σημαντικό ίσως το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συμφωνήσει με τους εταίρους σε μια αξιόπιστη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο συνταξιοδοτικό και στο εργασιακό. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ επιμένει στο πάγωμα του κατώτατου μισθού, στις περικοπές των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στον περιορισμό στο δικαίωμα του υπουργείου Εργασίας να συναποφασίζει για τις απολύσεις. Αμφιβολίες υπάρχουν και ως προς τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2014/15.
Τον Ιούνιο η τελευταία δόση;
Τα βλέμματα πέφτουν στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup στις 11 Μαΐου, με τους θεσμούς να υποβάλουν – εάν όλα πάνε καλά – μια ενδιάμεση έκθεση, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν πρόκειται να γίνει άμεση αποδέσμευση της τελευταίας δόσης.
Θα πρέπει να μεσολαβήσουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τόσο σε εκείνες τις χώρες των δανειστών που το σύνταγμά τους προβλέπει έγκριση της συμφωνίας από τη βουλή, αλλά κυρίως στην Ελλάδα με τη νομοθετική κατοχύρωση των συμφωνιών και την έναρξη υλοποίησης των προβλεπομένων.
Σε αναφορά στον ελληνικό τύπο, που υποστηρίζει ότι η χρηματική βοήθεια θα δοθεί το νωρίτερο τον Ιούνιο, ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι εξίσου πιθανό είναι να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και να μην γίνει ποτέ η εκταμίευση των χρημάτων.
«Από τη συνάντηση του Eurogroup σε μια εβδομάδα το περισσότερο που περιμένουμε είναι μια πολιτική δήλωση των υπουργών, με την οποία να εγκωμιάζουν τη βελτίωση του κλίματος των διαπραγματεύσεων».
Πηγή: Deutsche Welle