Τον προβληματισμό τους και την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων εξέφρασαν υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς ακινήτων, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προσεχούς συνεδρίου Prodexpo 2015, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την έλλειψη ενδιαφέροντος επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα αυτό από ξένους επενδυτές.
Την τρέχουσα χρονική περίοδο στην χώρα μας κανείς δεν αναλαμβάνει το ρίσκο να κάνει οτιδήποτε στον τομέα των ακινήτων. Διανύουμε χρονική περίοδο απόλυτης αβεβαιότητας, επισήμανε ο ‘Αρης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Πανγαία, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα άμεσης εξόδου από την κατάσταση αυτή.
Τους τελευταίους έξι μήνες πάγωσε κάθε δραστηριότητα και πρωταρχικός στόχος είναι να φύγουμε από την τέλεια καταιγίδα είπε, ο κ.Καρυτινός, επισημαίνοντας ότι μόνον από τον όμιλο της Παγναία στον τομέα των ακινήτων θα μπορούσαν να είχαν πραγματοποιηθεί επενδύσεις από 2-2,5 δις.ευρώ (από το προτζεκτ του Αστέρα και την Εθνική Πανγαία).
Ο Δημήτρης Ανδρίτσος, διευθύνων σύμβουλος, Eurobank Property Services, επισήμανε ότι το τελευταία χρονικό διάστημα οι προκλήσεις στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων αυξηθήκαν και η αλλαγή το κλίμα επιδεινώθηκε. Εξέφρασε την ανησυχία ότι στον τομέα της φορολογίας θα παραμείνει η ίδια φιλοσοφία.
Ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει ως ένα εισπρακτικό μέσο και οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν θα γίνουν με όρους αγοράς. Δεν φαίνεται να πηγαίνουμε σε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο ανέφερε ο κ.Ανδρούτσος, επισημαίνοντας ότι εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία με τους εταίρους μας, το 2016 θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη χρονιά στον τομέα των ακινήτων.
Ο ανώτατος διευθυντής της Alvarez &Marsal Γιώργος Μαντζαβινάτος, επισήμανε ότι η Ελλάδα απέχει από το διεθνή επενδυτικό χάρτη και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός σταθερού φορολογικού και πολεοδομικού καθεστώτος προκειμένου να προσελκυστούν επενδύσεις καθώς και γενικότερα απλοποίησης των σχετικών διαδικασιών.
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Danos – BNP Paribas Real Estate, αναφερόμενος γενικότερα στις επενδύσεις, εκτίμησε ότι το θέμα είναι βαθιά πολιτικό. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης εάν θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις ή εάν αυτή η χώρα θέλει να μείνει στα μικρά της εσωτερικά σύνορα. Το ακίνητο είναι ένα μέσο φορολογικών εισαρξων και εκεί τελειώνουν όλα ανέφερε ο κ.Παρασλευοπουλος.
Ο Σπύρος Πολλάλης, Καθηγητής Σχεδιασμού, Τεχνολογίας και Διαχείρισης, Harvard Design School αναφέρθηκε στην σημασία μιας βιώσιμης και αειφόρας ανάπτυξης με σεβασμό όχι μόνον στο περιβάλλον αλλά και γενικότερα στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
Ο Στέλιος Ζαββός, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Zeus Capital Partner, επισήμανε ότι οι μεγάλοι επενδυτές πριν επενδύσουν βλέπουν την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου, την ανάπτυξη του ΑΕΠ και την ρευστότητα, με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση να μην υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας και να υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία να πεισθούν επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα. Εάν όμως αλλάξουν οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν άμεσα και το επενδυτική συμπεριφορά, τόνισε.
Ο Γιάννης Δεληκανάκης, διευθύνων σύμβουλος, Bluehouse αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητας ενός σταθερού φορολογικού συστήματος σε βάθος 15ετιας για να αναπτυχθεί η αγορά ακινήτων καθώς και στην θέσπιση φορολογικών κινήτρων για όσους επενδύουν ξανά τα κέρδη τους από επενδύσεις ακινήτων. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη πάταξης της διαφθοράς προκειμένου να γίνουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.