Η Süddeutsche Zeitung αναζητεί και επιχειρεί να αναλύσει τις ιδεολογικές επιρροές του έλληνα υπουργού Οικονομικών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτές εξαπλώνονται στη σημερινή Ευρώπη της κρίσης.
Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων στο άρθρο της με τίτλο «Ενάντια στο πνεύμα της Wall Street», «ο δάσκαλος του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν ένας αργεντινός μετα-μαρξιστής στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ.
Ο λατινοαμερικάνικος αριστερός λαϊκισμός έφτασε έτσι μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Η Ισπανία θα μπορούσε να γίνει το επόμενο οχυρό αυτού του ρεύματος».
Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ μεταξύ 1983 και 1985 Μαθηματικά και Οικονομικά.
«Ένας από τους δασκάλους του ήταν ο Αργεντινός Ερνέστο Λακλάου, καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας και, σύμφωνα με τον Guardian, πρόσωπο-κλειδί στους σημερινούς ριζικούς πολιτικούς μετασχηματισμούς της νότιας Ευρώπης».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Λατινική Αμερική «ήταν κατά κάποιον τρόπο το εργαστήριο δοκιμών των θέσεων του Λακλάου».
Η SZ αναφέρει ότι ο αργεντινός θεωρητικός υπήρξε σύμβουλος της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεθ ντε Κίρχνερ στην αρχή της θητείας της και επηρέασε ισχυρά και τον «πνευματικό μέντορα του ισπανικού κινήματος Podemos, Χουάν Κάρλος Μονεδέρο.
Ο Λακλάου όρισε τον αριστερό λαϊκισμό ως μία νέα μορφή ριζοσπαστικής δημοκρατίας, μία εξέγερση πολιτικά απάτριδων μαζών ενάντια στην κυριαρχία διεφθαρμένων οικογενειών και ελίτ».
Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι οι θέσεις του Λακλάου χρησιμοποιήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos ως ιδεολογικό θεμέλιο της πολιτικής διαμαρτυρίας.
«Έτσι από κινήματα του δρόμου προέκυψαν κόμματα που ζητούν αναδιανομή, αλληλεγγύη και απομάκρυνση από το οικονομικό σύστημα που κυριαρχεί μέχρι σήμερα», εκτιμά η εφημερίδα και συμπληρώνει:
«Έως τώρα ο μαθητής του Λακλάου, ο Βαρουφάκης, είναι αρκετά μόνος στην προσπάθεια που κάνει να θέσει το συστημικό ζήτημα στους θεσμούς της ΕΕ. Αυτό ενδέχεται να αλλάξει σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία του Podemos στην Ισπανία».
Πηγή: DW