Quantcast
Πρόστιμα 5,7 δισ. δολαρίων σε πέντε διεθνείς τράπεζες για καρτέλ συναλλάγματος - enikonomia.gr
share

Πρόστιμα 5,7 δισ. δολαρίων σε πέντε διεθνείς τράπεζες για καρτέλ συναλλάγματος

δημοσιεύτηκε:

Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου – οι αμερικανικές JPMorgan Chase και Citigroup, οι βρετανικές Barclays και Royal Bank of Scotland και η ελβετική UBS – θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα συνολικού ύψους σχεδόν 5,7 δις. δολαρίων και, με εξαίρεση την UBS, αποδέχθηκαν την ενοχή τους στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον τους από την αμερικανική κυβέρνηση για χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η UBS αναμένεται να αποδεχθεί ενοχή της για χειραγώγηση των επιτοκίων αναφοράς, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η JP Mοrgan και η Citigroup θα πληρώσουν 550 εκατ. δολάρια και 925 εκατ. δολάρια, αντίστοιχα, σε πρόστιμα, στο πλαίσιο της αποδοχής της ενοχής τους. Η Barclays θα καταβάλει 650 εκατ. δολάρια και η RBS 395 εκατ. δολάρια.

Οι διαπραγματευτές για την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου σε τέσσερις από τις παραπάνω τράπεζες αυτοχαρακτηρίσθηκαν ως μέλη «καρτέλ» που χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη γλώσσα για να χειραγωγούν τις τιμές συναλλάγματος και να αυξάνουν τα κέρδη τους, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο ποσό των 5,7 δις. δολαρίων περιλαμβάνονται και πρόστιμα ύψους 1,6 δις. δολαρίων που επιβλήθηκαν στις πέντε τράπεζες ξεχωριστά από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed). Η Barclays θα καταβάλει επίσης επιπλέον ποσό 1,3 δις. δολαρίων σε Χρηματοπιστωτικές Αρχές της Νέας Υόρκης, την Επιτροπή Εποπτείας προθεσμιακών εμπορευμάτων και τη βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας.

 

Πηγή: Reuters

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.