Quantcast
«Πράσινο φως» στον Τσίπρα από την Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ - enikonomia.gr
share

«Πράσινο φως» στον Τσίπρα από την Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

δημοσιεύτηκε:

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Βασικές ενστάσεις των αντιδρούντων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώνει το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασε χθες κατά πλειοψηφία από το σώμα του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, μετά από τις διήμερες εργασίες του.

Με αναφορές όπως «τέσσερις μήνες τώρα, μέρα με τη μέρα, επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο ίδιος ο λαός στις 25 Γενάρη» και «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία», που περιλαμβάνονται στο κείμενο και κινούνται πάντως στο πλαίσιο της ομιλίας του πρωθυπουργού το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να καθησυχάσει τους ανησυχούντες στο εσωτερικό του κόμματός του για το είδος της συμφωνίας που σκοπεύει να υπογράψει.

«Όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα παίζουν παιχνίδι με την φωτιά», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο Πολιτικής Απόφασης, που στέλνει παράλληλα το μήνυμα στους δανειστές ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος».

Στο ίδιο κείμενο αναφέρονται τα βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού από την κυβέρνηση συμβιβασμού, όπως τα ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του το μεσημέρι του Σαββάτου:
• Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

• Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις

• Αναδιάρθρωση του χρέους

• Ισχυρό πακέτο για δημόσιες επενδύσεις, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες

Χαρακτηρίζεται εξάλλου ως «εκ των ων ουκ άνευ» η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η σταδιακή αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, ενώ γίνεται λόγος για αλλαγές στην φορολογική πολιτική στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ελάφρυνσης των οικονομικά ασθενών καθώς και για υποχρέωση των εχόντων που συστηματικά φοροδιαφεύγουν, να πληρώσουν.

Επιμένοντας σε αυτές τις βασικές αρχές, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κερδίσει την στήριξη των στελεχών του κόμματος που φοβούμενοι ότι έρχεται μία επώδυνη συμφωνία, ζητούν την ρήξη με τους εταίρους ή ακόμα και την έξοδο από το ευρώ.

Ακόμα και η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μην δευτερολογήσει χθες, κλείνοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ερμηνεύεται από πολλούς ως μία προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, τουλάχιστον ως την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Εξού και δεν θέλησε να απαντήσει στην κριτική που ασκήθηκε από σημαντική μερίδα στελεχών στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Το ίδιο και το γεγονός ότι επελέγη το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης να επικυρωθεί με ψηφοφορία δια ανατάσεως των χειρών, αποφεύγοντας την καταμέτρηση.

Νωρίτερα, άλλωστε, η τροπολογία που κατέθεσαν από κοινού στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, της ΚΟΕ και της ΔΕΑ, είχε μεν απορριφθεί, με μόλις όμως 20 ψήφους διαφορά. Για την ακρίβεια, κατά της τροπολογίας ψήφισαν 95 μέλη της ΚΕ και υπέρ 75, ενώ βρέθηκε και ένα λευκό, αποτέλεσμα που ισχυροποιεί την μειοψηφία στο εσωτερικό του κόμματος, εξαιτίας ίσως και της σύμπραξης Αριστερής Πλατφόρμας με την ΚΟΕ και τη ΔΕΑ, και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να ισορροπήσει σε… τεντωμένο σκοινί.

Στην ψηφοφορία επί του κειμένου της Πολιτικής Απόφασης πάντως, η σύμπραξη “έσπασε”, με την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να επιλέγει το λευκό και την ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι να καταψηφίζει.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την έγκριση του κόμματός του να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, αλλά και σαφές μήνυμα ότι δεν θα γίνουν δεκτές υποχωρήσεις πέρα από την λαϊκή εντολή.

Στην τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας, της ΚΟΕ και της ΔΕΑ, άλλωστε, αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «οι ‘θεσμοί’ δεν επιδιώκουν αυτό που ορισμένοι αποκαλούν “έντιμο συμβιβασμό”, αν και “έντιμος” συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει με ιδιωτικοποιήσεις και νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα και ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς πραγματική άρση της λιτότητας, χωρίς διαγραφή του χρέους (του μεγαλύτερου μέρους) και χωρίς ισχυρή ρευστότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας».

Ως η «μεγαλύτερη καταστροφή για την χώρα» περιγραφόταν η επιβολή νέου μνημονίου και η παράταση της εφαρμογής των προηγουμένων, ενώ σημειωνόταν πως «κάθε εναλλακτική λύση για μία αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία και πρώτα από όλα η διακοπή πληρωμής του χρέους, όσες δυσκολίες και αν έχει, είναι πολύ προτιμότερη για την χώρα».

Καλούσε την κυβέρνηση να απευθυνθεί ανοιχτά στον λαό, περιγράφοντας όλα τα δεδομένα με στόχο τον “απεγκλωβισμό” της κοινωνίας από λογικές μονοδρόμων, έκανε λόγο για “πολιτικό κίνημα διεξόδου” και ζητούσε: «η κυβέρνηση, εφόσον οι “θεσμοί” συνεχίσουν τις επόμενες μέρες την ίδια εκβιαστική τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως ότι δεν θα “πνίξει” τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του, δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ και ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της».

Τροπολογία κατέθεσαν και πέντε στελέχη της κίνησης των «53+», ζητώντας την ενίσχυση της σύνδεσης κυβέρνησης και κόμματος, ιδίως ενόψει των επερχόμενων δυσκολιών, αλλά και την μη παραγνώριση αστοχιών σε πολιτικές επιλογές, κάτι που εν πολλοίς έγινε αποδεκτό.

Πηγή: real.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.