Για μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση στο Brussels Group ώστε να καμφθούν οι επιμονές των δανειστών της χώρας για μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.
Mιλώντας στο “Mega” ανέφερε ότι “το πιο εξωφρενικό (που ζητούν) είναι να συνεχιστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για να γίνονται συνεχείς μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και το δεύτερο να παραμείνουν οι μνημονιακοί νόμοι με τους οποίους θα συνεχίσουν να γίνονται μειώσεις κύριων συντάξεων από 1/1/2015 για όσους θεμελίωσαν από τότε ασφαλιστικό δικαίωμα μέχρι και 35 χρόνια στο μέλλον. Αυτό δεν είναι ακραία εκδοχή; Το να ξεπουλήσουμε όλο τον δημόσιο πλούτο της χώρας δεν είναι ακραία απαίτηση; Το να αυξήσουμε το ΦΠΑ που επιβαρύνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν είναι ακραία απαίτηση;”, είπε ο υπουργός.
“Όταν επιμένουν στην άποψή τους να διατηρηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, σημαίνει 15% μειώσεις φέτος, αν βάλεις και τα 3-4 επόμενα χρόνια και το τι έγινε πέρυσι, θα πάει σε 90% μείωση”, διευκρίνισε.
Τόνισε πως η κυβέρνηση “κάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση για να διατηρήσει τις κόκκινες γραμμές της όσον αφορά ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, όσον αφορά ότι δεν μπορεί να πάμε με τέτοια πλεονάσματα γιατί θα συνεχίζουν τη λιτότητα, έχει προστεθεί και το θέμα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, δηλαδή της απομείωσης”.
Το τέταρτο στοιχείο για το οποίο παλεύει η κυβέρνηση, επισήμανε ο υπουργός, “είναι αναπτυξιακό σχέδιο και κυρίως χρηματοδότηση επενδυτικού προγράμματος στις υποδομές κατά κύριο λόγο, στην έρευνα, στην καινοτομία”.
“Κινούμαστε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης”
“Δίνουμε μια μεγάλη μάχη, εκεί γνωρίζετε ότι υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.
Φαίνεται ότι εξακολουθούμε να κινούμαστε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης όπου Σκύλλα είναι το ΔΝΤ το οποίο φέρεται ότι είναι πιο ελαστικό στα δημοσιονομικά αλλά πολύ πιο σκληρό στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά.
Η Ευρωζώνη φέρεται να λέει ότι είναι πιο σκληρή στα δημοσιονομικά και πιο ελαστική σε εργασιακά – ασφαλιστικά.
Αν τα προσθέσεις όλα αυτά που λένε έχουν τέτοιες κόκκινες γραμμές που δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσεις”, εκτίμησε.
“Το σχέδιο που έχουμε με βάση αυτό που μας διδάσκει η ιστορία μας και κυρίως η μυθολογία μας, ο Όμηρος και ο Οδυσσέας, είναι να περάσουμε ανάμεσα.
Προσπαθούμε να περάσουμε ανάμεσα διατηρώντας τις κόκκινες γραμμές μας και κυρίως την επιδίωξή μας για το δημόσιο χρέος και αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας”, επισήμανε χαρακτηριστικά για την διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.
Παραδέχθηκε ότι “δίνουμε μεγάλη μάχη, απ’ ότι διαπιστώνετε μπορεί να πέρασαν τέσσερις μήνες, το γεγονός ότι καθυστερούμε και εμείς να συμφωνήσουμε έχει να κάνει με το περιεχόμενο της συμφωνίας και δεν έχει να κάνει με το χρόνο, αν ήταν να υπογράψουμε μια συμφωνία ταπεινωτική ή συμφωνία υποταγής ήταν εύκολο, το κάναμε και από την πρώτη στιγμή”.