Του Τάσου Δασόπουλου
Την τακτική «καρότο και μαστίγιο» ακολουθούν τις τελευταίες ώρες οι δανειστές με στόχο να καμφθούν και οι- όχι πολλές πλέον- αντιστάσεις της Αθήνας και να υπάρξει συμφωνία.
Το τελευταίο «χτύπημα» που έγινε τις πρώτες ήταν και το πιο γλυκό. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη αφενός να απελευθερώσει την ρευστότητα προς την Ελλάδα αν έχει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το τηλεγράφημα το οποίο επικαλείται αξιωματούχου τη ΕΚΤ ,η Τράπεζα του Ευρώ θα δεχθεί την αύξηση του ορίου των εκδόσεων εντόκων γραμματίων και παράλληλα θα εγκρίνει την εκταμίευση των 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και τα οποία είναι συνδεδεμένα με την δόση των 7,2 δις ευρώ.
Τα «δώρα» όμως δεν σταματούν εδώ: Αμέσως μετά την συμφωνία η ΕΚΤ θα εντάξει άμεσα την Ελλάδα στην διαδικασία της Ποσοτικής χαλάρωσης και είναι δυνατό να αγοράσει σε πρώτη φάση τα δύο μεγάλα ομόλογα συνολικής αξίας 6,7 δις ευρώ που λήγουν το Ιούλιο (3,5 δις ευρώ) και το Αύγουστο (3,2 δις ευρώ).
Λίγες ώρες νωρίτερα ο (αποχωρών – επικεφαλής Οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλωνε ότι ένα Grexit είναι διαχειρίσιμο καθώς τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχουν φτιάξει τείχη προστασίας από την επέκταση της κρίσης.
Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε έκπληκτος από τις δηλώσεις που έρχονταν από την Αθήνα και ήθελαν η συμφωνία να είναι κοντά «Δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς.
Όλο και ακούμε θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα – και αυτό είναι καλό – , αλλά επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει πολύ», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης και πρόσθεσε: «Για αυτό εκπλήσσομαι συνέχεια όταν ακούω από την Αθήνα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».
Το μεσημέρι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την συμφωνία» αν και συνέστησε για αυτό το διάστημα «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».
Περίπου την ίδια ώρα , η ελληνική αποστολή έφτανε μετά από μεγάλη περιπέτεια που είχε με την πτήση της με πούλμαν στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Brussels Group.
Τα πέντε σημεία που θα κλείσουν την συμφωνία
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η απόσταση της Αθήνας από τους δανειστές της εντοπίζεται σε πέντε βασικά θέματα:
1. Να ξεχάσει τελείως η Κυβέρνηση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ακυρώνοντας τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί με το δεύτερο μνημόνιο Με άλλα λόγια να μην καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος , να εφαρμοστεί ο νέος προσδιορισμός για την ηλικία συνταξιοδότησης , να μην αυξηθεί ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ και να μην δοθεί η 13η σύνταξη.
2. Στο ΦΠΑ θέλουν η Αθήνα να δεχθεί το σύστημα των δύο συντελεστών ( 23% και 12% ) που θα έχει αύξηση σε βασικά είδης διατροφής και τα φάρμακα.
3. Στο δημοσιονομικό να αποδεχθεί την διαφορά των 1,8 δις ευρώ για νέα μέτρα που προκύπτει από το στόχο που θέτουν οι θεσμοί για το πρωτογενές πλεόνασμα τον 2015 ( 1,5% του ΑΕΠ δηλαδή 2,7 δις ευρώ ) έναντι του στόχου που θέλει η Αθήνα να βάλει η Αθήνα( 0,75% του ΑΕΠ ή 1,3 δις ευρώ ) συν ένα μικρό έλλειμμα που καταγράφουν περίπου 500 εκ ευρώ χωρίς να ληφθούν καθόλου νέα μέτρα.
4. Στο ασφαλιστικό, ζητούν άμεσα παρεμβάσεις για την μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων ώστε να κλείσει το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία.
5. Στο εργασιακό επιμένουν (ειδικά το ΔΝΤ) σε θεσμοθέτηση των ομαδικών απολύσεων και αναδιάρθρωση του συνδικαλιστικού νόμου.
Αν η Αθήνα συμφωνήσει στα θέματα αυτά που θεωρούνται πρωτεύοντα για την δημοσιονομική σταθερότητα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπορούν να δώσουν λίγο παραπάνω χρόνο , για την διευθέτηση των κόκκινων δανείων και τις αποκρατικοποιήσεις οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα είναι δύσκολο να κινηθούν ικανοποιητικά πριν το τέλος του χρόνου.