Τη δυνατότητα να διεκδικήσουν πίσω τα επιδόματα της ΔΥΠΑ ή και του ΟΠΕΚΑ που έχουν «εξαφανιστεί» ξαφνικά από τον τραπεζικό τους λογαριασμό ή έχουν δεσμευθεί λόγω χρεών από την Εφορία έχουν πολλοί πολίτες.
Της Κατερίνας Φεσσά
Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί στη νέα καταβολή επιδομάτων από τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ. Υπενθυμίζεται πως η ΔΥΠΑ πληρώνει από σήμερα, Τρίτη, 22 Απριλίου έως τις 25 του ίδιου μήνα:
- Τα επιδόματα ανεργίας και τα λοιπά επιδόματα. Η καταβολή αυτή αφορά 33.000 δικαιούχους και σε αυτούς θα δοθούν συνολικά 20.000.000 ευρώ.
- Την επιδοτούμενη άδεια μητρότητας. Η πληρωμή αυτή αφορά 1.000 μητέρες οι οποίες θα λάβουν συνολικά 700.000 ευρώ
Ενώ ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει στις 30 Απριλίου:
- Το επίδομα στεγαστικής συνδρομής, το επίδομα ομογενών, το επίδομα ανασφαλίστων υπερηλίκων (ν. 1296/1982),τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, τα έξοδα κηδείας, το επίδομα γέννησης, το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, τα κόκκινα δάνεια, τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές, το πρόγραμμα «Γέφυρα», τους ευάλωτους οφειλέτες, το επίδομα αναδοχής, το πρόγραμμα Προσωπικού Βοηθού και το επίδομα Αλληλεγγύης για την Ελληνική Μειονότητα Αλβανίας.
- Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) και το επίδομα στέγασης : Η πληρωμή αυτή αφορά τους πολίτες των οποίων η αίτηση έχει υποβληθεί έως και τις 31 Μαρτίου 2025 και των οποίων αυτή έχει εγκριθεί.
Παράλληλα επισημαίνεται πως το επίδομα αναδοχής και το επίδομα γέννησης και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα δοθούν μέσω της προπληρωμένης κάρτας στους δικαιούχους ενώ οι υπόλοιπες κοινωνικές παροχές του ΟΠΕΚΑ θα καταβληθούν κανονικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ: Σε ποια δεν μπορεί να βάλει «χέρι» η Εφορία
Πάντως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ορισμένα επιδόματα της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ δεν μπορούν κατασχεθούν από την Εφορία ακόμη και εάν οι δικαιούχοι αυτών δεν έχουν δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό. Αναλυτικά κάποια από αυτά είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
- Το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ
- Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέργων
- Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ)
- Το επίδομα παιδιού (Α21)
- Το επίδομα γέννησης
- Το επίδομα στεγαστικής συνδρομής
- Τα αναπηρικά επιδόματα
- Τα χρηματικά βοηθήματα ΟΤΑ
Οι ενέργειες
Ωστόσο εάν κάποιο από τα παραπάνω επιδόματα έχει δεσμευθεί κατά λάθος από την Εφορία παρά τη νομική προστασία, τότε οι δικαιούχοι των κοινωνικών αυτών παροχών θα πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες. Αναλυτικά, οι πολίτες:
- Αρχικά θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση αποδέσμευσης του επιδόματος στην Εφορία.
- Μετά θα πρέπει να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα της τράπεζας τους και να ζητήσουν το αντίγραφο κίνησης λογαριασμού που να επιβεβαιώνει την κατάθεση του επιδόματος.
- Θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση αποδέσμευσης στην Εφορία τους και να επισυνάψουν το αντίγραφο αυτό.
Εάν το επίδομα συμπεριλαμβάνεται στις κοινωνικές παροχές που είναι νομικά ακατάσχετες, τότε το ποσό θα επιστραφεί στον δικαιούχο.
Η προστασία των επιδομάτων από τις κατασχέσεις
Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες μπορούν να προστατεύσουν τα επιδόματα από τις κατασχέσεις της Εφορίας εάν δηλώσουν ακατάσχετο λογαριασμό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν οι δικαιούχοι των επιδομάτων:
- Επισκεφτούν το https://www.aade.gr και επιλέξουν τη «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού».
- Συνδεθούν με το Taxisnet και δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό από όπου λαμβάνουν το επίδομα.
Διευκρινίζεται πως το επίδομα μπορεί να προστατευθεί από κατάσχεση της Εφορίας για μηνιαίο ποσό έως και 1.250 ευρώ και αυτό αφορά μόνο έναν τραπεζικό λογαριασμό.