Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, δηλαδή από το 2008 υποχώρησαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια. Αυτό δείχνει πως εξακολουθεί να υπάρχει πανικός στις διεθνείς αγορές μετά τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.
Για το θέμα αυτό μίλησε αναλυτής στο BBC. Οι πιο σημαντικοί δείκτες του χρηματιστηρίου από τη Σαγκάη έως το Τόκιο και από το Σίδνεϊ έως το Χονγκ Κονγκ σημείωσαν βουτιά κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης. «Είναι λουτρό αίματος», είπε ένας αναλυτής στο BBC.
Ως περιοχή που κατασκευάζει τόσα πολλά από τα προϊόντα που πωλούνται παγκοσμίως, οι ασιατικές χώρες και εδάφη πλήττονται άμεσα από τους δασμούς, ενώ επίσης είναι μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη στον αντίκτυπο των φόβων ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει επιβράδυνση ή ακόμα και ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Μέχρι το μεσημέρι, ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 6%, ο ASX 200 στην Αυστραλία ήταν 4% χαμηλότερος και ο Kospi στη Νότια Κορέα ήταν 4,7% χαμηλότερος.
Η πτώση στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν επιδεινώθηκε καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν τις μεγάλες πτώσεις που παρατηρήθηκαν σε άλλες αγορές την Παρασκευή, καθώς ήταν κλειστές λόγω αργιών.
Ο Shanghai Composite υποχώρησε περισσότερο από 6%, ενώ ο σταθμισμένος δείκτης Hang Seng και Taiwan σημείωσε βουτιά περίπου 10%.
Τι λένε οι αναλυτές
«Οι δασμοί τροφοδοτούν ακόμη περισσότερο τους φόβους γύρω από τον πληθωρισμό και την ύφεση», δήλωσε η Τζούλια Λι, επικεφαλής του FTSE Russell – θυγατρικής του Ομίλου Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη της για ύφεση των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 μήνες στο 45% από 35% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση καθώς ο κολοσσός της επενδυτικής τραπεζικής κατέβασε τον πήχη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Άλλες εταιρείες της Wall Street έχουν επίσης αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους για την ύφεση μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ. Η JPMorgan βλέπει τώρα μια πιθανότητα 60% για ύφεση στις ΗΠΑ.
Μια σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στις ασιατικές εξαγωγές, καθώς οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική αγορά για αγαθά από την περιοχή.
«Η Ασία επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της αύξησης των δασμών στις ΗΠΑ. Ενώ θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο περιθώριο διαπραγμάτευσης, το νέο καθεστώς υψηλότερων δασμών ήρθε για να μείνει», σχολίασε ο Κιάν Γουάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού στην επενδυτική εταιρεία Vanguard, που στη συνέχεια τόνισε ότι «αυτό είναι αρνητικό για την παγκόσμια και την ασιατική οικονομία, ειδικά για τις μικρές ανοιχτές οικονομίες, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».
Χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές είναι πολύ εξαρτημένες από τις ΗΠΑ για τις εξαγωγές τους. Η ανακοίνωση του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα περιλάμβανε δασμούς 46% στο Βιετνάμ και 37% στο Μπαγκλαντές.
Αρκετές μεγάλες αμερικανικές μάρκες παράγουν προϊόντα στο Βιετνάμ, όπως η Nike, ενώ το Μπαγκλαντές εξάγει ετησίως ενδύματα αξίας $8,4 δισ. στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εμπορικό οργανισμό Garment Manufacturers and Exporters Association.
«Η Ασία είναι πιθανό να αισθανθεί δυσανάλογα το βάρος αυτής της αναταραχής, επειδή η Ασία δρομολογεί περισσότερες εξαγωγές προς τις ΗΠΑ παρά σε άλλες αγορές», δήλωσε ο Φρανκ Λαβίν, πρώην υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Τα παγκόσμια χρηματιστήρια έχουν χάσει τρισεκατομμύρια σε αξία από την προηγούμενη εβδομάδα που ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους σαρωτικούς φόρους εισαγωγής 10% σε αγαθά από κάθε χώρα, με προϊόντα από δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων βασικών εμπορικών εταίρων όπως η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βιετνάμ, να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους συντελεστές.
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Βουτιά σε χαμηλό 16 μηνών καταγράφουν οι μετοχές
Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατακρημνίστηκαν σε χαμηλό 16 μηνών σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιθανότητα ύφεσης ύστερα από τους σαρωτικούς δασμούς που ανακοινώθηκαν από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έδειξε καμία ένδειξη υπαναχώρησης από τα δασμολογικά του σχέδια παρά τα κινεζικά αντίποινα, με τους επενδυτές να προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε βουτιά 5,8% στις 10:22 ώρα Ελλάδας, αφού την Παρασκευή κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση του μετά την πανδημία της COVID-19.
Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 7,86% αφού κατέγραψε βουτιά άνω του 10% στην αρχή της συνεδρίασης. Οι μετοχές της Commerzbank και της Deutsche Bank κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες 10,7% και 10%, αντίστοιχα.
Στην αρχή των συναλλαγών, το Παρίσι υποχώρησε 6,19%, το Λονδίνο 5,83% και το Μιλάνο 2,32%.
Το ευρώ ενισχύεται 0,56%, στα 1,1019 δολάρια
Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,56% και διαμορφώθηκε στα 1,1019 δολάρια.
Το ευρώ βρέθηκε στα 160,2960 γεν, στο 0,8544 με τη στερλίνα και στο 0,9319 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου υποχώρησε σε ποσοστό 1,00% έναντι του γεν και διαμορφώθηκε στα 145,4710 γεν.
Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημείωσε οριακή άνοδο 0,04% και διαμορφώθηκε στα 1,2896 δολάρια.