Σήμερα στις 10 π.μ συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου το κυβερνητικό συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μερικά από τα θέματα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση είναι μεταξύ άλλων το ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ληφθούν για να προστατευτεί και να θωρακιστεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας από τους δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι ελληνικές εξαγωγές αλλά και στοχευμένες πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται πως στο θέμα των δασμών του Τραμπ αναφέρθηκε χθες με ανάρτηση του στο facebook ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η χώρα μας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα. Και θα παλέψουμε η οικονομία μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και από αυτή τη νέα σοβαρή αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω πει πολλές φορές, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στον χάρτη των διεθνών συμφερόντων και των παγκόσμιων γεωπολιτικών ισορροπιών» είπε.
ΗΠΑ: Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τις εξαγωγές της Ελλάδας
Μάλιστα οι ελληνικές εξαγωγές που έγιναν το 2024 στις ΗΠΑ αφορούσαν μεταξύ άλλων τα εξής:
- Τις ελιές. Το ποσό που δόθηκε ήταν στα 213 εκατ. ευρώ.
- Το λάδι. Συνολικά δόθηκαν 69 εκατ. ευρώ
- Την φέτα (στα 53 εκατ. ευρώ)
- Το κρασί (19 εκατ. ευρώ)
- Τις κομπόστες (88 εκατ. ευρώ)
Συνεπώς κινδυνεύουν εξαγωγές συνολικής αξίας άνω των 440 εκατομμυρίων ευρώ και αυτό αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
Σε ποια αμερικανικά προϊόντα αναμένεται να επιβάλει σήμερα η Κομισιόν δασμούς
Σήμερα, Δευτέρα αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν τη λίστα με τα αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβάλλει δασμούς ως αντίμετρα κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Κάποια από αυτά είναι μεταξύ άλλων τα δημητριακά, το κρέας, το κρασί, το ξύλο, τα ρούχα από τις ΗΠΑ, οι τσίχλες, το οδοντικό νήμα, οι ηλεκτρικές σκούπες και το χαρτί υγείας. Μάλιστα η Κομισιόν έχει προτείνει να επιβάλλει δασμούς 50% στο μπέρμπον, ωστόσο ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει το μπλοκ των 27 εθνών πως εάν γίνει αυτό, τότε θα επιβληθούν αντιδασμοί 200% στα αλκοολούχα ποτά της ΕΕ.
Επίσης σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο η πρώτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών σε επίπεδο ΕΕ, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για τους σαρωτικούς δασμούς. Στη συνάντηση αυτή οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για το εμπόριο των 27 κρατών- μελών της ΕΕ θα συζητήσουν για το θέμα των δασμών αλλά και το ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιδράσουν.
Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν πως ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι να σταλεί ένα ενιαίο μήνυμα για την επιθυμία της Ένωσης να διαπραγματευτεί με την Ουάσιγκτον για την άρση των δασμών και ότι είναι να έτοιμη να απαντήσει με αντίμετρα εάν δεν το καταφέρει.
« Ο μεγαλύτερος φόβος μας μετά το Brexit ήταν οι διμερείς συμφωνίες , η διάρρηξη της ενότητας αλλά και οι διαπραγματεύσεις που δεν έγιναν μέσα σε 3 έτη ή 4 έτη. Φυσικά, εδώ (εν. τους δασμούς) η ιστορία είναι διαφορετική αλλά ο καθένας θα μπορεί να δει με ενδιαφέρον μια κοινή πολιτική για το εμπόριο» είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Ωστόσο οι απόψεις μεταξύ των μελών της ΕΕ για το θέμα των δασμών διαφέρουν.
Η Γαλλία έχει πει πως η ΕΕ θα πρέπει να εργαστεί πάνω σε ένα πακέτο που θα ξεπερνά τους δασμούς. Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αναστείλουν τις επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι να «ξεκαθαρίσουν τα πράγματα».
Από την πλευρά της η Ιρλανδία έχει ζητήσει να υπάρξει μια «εξετασμένη και μετρημένη» απάντηση για το θέμα των δασμών καθώς το 1/3 των εξαγωγών της αφορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Ιταλία που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της ΕΕ στις ΗΠΑ, έχει αμφισβητήσει για το εάν η ΕΕ θα πρέπει να ανταποκριθεί.
«Η ισορροπία είναι δύσκολη. Τα μέτρα δεν μπορούν να είναι πολύ ήπια προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά όχι και πολύ σκληρά που θα κλιμακώσουν τον πόλεμο » είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.