«Η Ελλάδα χρειάζεται μία συμφωνία πριν τα μεσάνυχτα»: Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του Μάρτιν Γουλφ στους Financial Times, στο οποίο τονίζεται η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, άμεσα, ενώ επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «ακόμα κι όταν πρόκειται για ένα μικρό και ενοχλητικό κράτος, όπως η Ελλάδα, μία έξοδος από το ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα.
«Τι θα συμβεί με την Ελλάδα; Κανείς δεν ξέρει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς δεν νοιάζεται. Αντιθέτως, υπάρχει παθιασμένο ενδιαφέρον αλλά (διοχετεύεται) σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις. Και στις δυο πλευρές, οι συμμετέχοντες είναι αποφασισμένοι να μην ενδώσουν. Αυτό το αδιέξοδο δείχνει την τρέλα του να δημιουργείς μια νομισματική ένωση μεταξύ κρατών που δεν έχουν κοινούς πολιτικούς θεσμούς, ισχυρούς δεσμούς ή οικονομικές ομοιότητες.
Ο γάμος είναι δυσάρεστος, αλλά και το διαζύγιο τρομακτικό» γράφει ο αρθρογράφος των FT, Μάρτιν Γουλφ.
«Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο χείλος της χρεοκοπίας. Αυτό τον μήνα πρέπει να εξοφλήσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και άλλα 452 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο και 3,5 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον άλλο μήνα.
Και επιπλέον 176 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ τον Αύγουστο», υπογραμμίζει ο Μάρτιν Γουλφ σημειώνοντας στο άρθρο του ότι «αν δεν επιτευχθεί συμφωνία η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει» και προσθέτοντας ότι « δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία».
«Η ελληνική κυβέρνηση εξελέγη με υποσχέσεις (παραμονή στο ευρώ χωρίς λιτότητα ή προσαρμογή) που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές βάσει των οποίων διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκές αρχές. Η Ελλάδα θεωρείται κατά συρροή παραβάτης των όρων, η εμπιστοσύνη και η ανοχή έχουν εξαντληθεί…
Θα χρειαστούν αμοιβαίες υποχωρήσεις και χρόνος για να υπάρξει συμφωνία, αλλά μια συμφωνία είναι επί της αρχής, εφικτή, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις μιας εξόδου από το ευρώ δεν είναι αμελητέες, ακόμη και όταν πρόκειται για την «μικρή και ενοχλητική Ελλάδα» υποστηρίζει ο Wolf και προσθέτει:
«Όλοι οι εμπλεκόμενοι έκαναν γιγαντιαία λάθη μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης και έκτοτε. Μια αποτυχία τώρα, θα είναι συσσώρευση ενός ακόμη βουνού από λάθη πάνω στα παλαιότερα. Αντιθέτως (όλοι) θα πρέπει να αναγνωρίσουν και να μάθουν από τις παλιές γκάφες».