Quantcast
Οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα είναι καταστροφικές - enikonomia.gr
share

Οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα είναι καταστροφικές

δημοσιεύτηκε:

Με ένα αφιέρωμα στο προφίλ του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντά το Ολλανδικό site Vrij Nederland στο αντίστοιχο αφιέρωμα στο Γιάνη Βαρουφάκη από τους New York Times φιλοξενώντας πολλές ειδήσεις που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενώ δίνει και την οπτική του Ολλανδού πολιτικού σε αποκαλύψεις που αφορούν την συνεδρίαση του Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας και όχι μόνο.

«Μπορεί να εγγυηθεί την διατήρηση της νομισματικής ένωσης και να αποτρέψει ένα ελληνικό δράμα;» αναρωτιέται ο δημοσιογράφος του site που συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup και συνέταξε το δημοσίευμα.

Στο μακροσκελές προφίλ του Γερούν Ντάισελμπλουμ το πρόβλημα και οι περιγραφές  για την Ελλάδα και τον Γιάνη Βαρουφάκη κυριαρχούν, ενώ περιγράφονται και σημεία που ήδη έχουν γνωστά μόνο από την πλευρά του Έλληνα υπουργού.

«Οι συνέπειες μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα είναι καταστροφικές για την χώρα και θα δημιουργήσουν πολιτικό χάος, ενώ αντίστοιχα οι συνέπειες για την Ευρώπη θα είναι τόσο ανεπίτρεπτα μεγάλες» αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος που περιγράφει στην συνέχεια την συνεδρίαση στην Ρίγα.

«Οι δεκαεπτά υπουργοί στο μεγάλο τραπέζι συσκέψεων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρίγας ατενίζουν ο ένας τον άλλο κατάπλκτοι. Άκουσαν τις παρουσιάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το πώς η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κάνει οποιαδήποτε πρόοδο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, με οτν υπουργό Οικονομικών Βαρουφάκη να υποστηρίζει ότι έχει γίνει «τεράστια πρόοδος».

Κάτι που χαρακτηρίζουν «ακατανόητο» οι εταιροι υπουργοί του Γιάνη Βαρουφάκη στο Εurogroup. Ιδιαίτερα, υπουργοί από τις φτωχότερες χώρες, όπως η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Ισπανία, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λάβουν δικά τους επώδυνα μέτρα, κατσάδιασαν τον Γιάννη Βαρουφάκης.

Ένας από αυτούς ισχυρίζεται ακόμα ότι είναι ώρα για το Σχέδιο Β, υποδηλώνοντας κάτι που κανένας άλλος δεν τόλμησε να πει μέχρι εκείνη τη στιγμή: ότι δηλαδή η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Και ο Βαρουφάκης απαντά εξαγριωμένα» συνεχίζει στην περιγραφή του ο δημοσιογράφος του Ολλανδικού site. 

Ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του δημοσιεύματος που μεταφέρει την περιγραφή του Ολλανδού πολιτικού, δεν ανέφερε τίποτα στην συνέντευξη τύπου μετά το Eurogroup, υπογραμμίζοντας μόνο ότι «το ρολόι χτυπά και η ευθύνη πλέον βρίσκεται στις πλάτες της Ελληνικής κυβέρνησης».

Ο έλληνας υπουργός δεν παρέστει το βράδυ της ίδιας μέρας στο δείπνο των υπουργών και των συνεργατών τους, συνεχίζει στην περιγραφή του ο δημοσιογράφος, ενώ την επόμενη μέρα το πρωί έφαγε μόνος του πρωινό στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Ντάισελμπλουμ.

Στο δρόμο της επιστροφής, στο κυβερνητικό αεροσκάφος, ο Ντάισελμπλουμ ισχυρίζεται ότι δεν είχε παρατηρήσει την απουσία του Έλληνα ομόλογου του στο δείπνο. «Αλλά αν αυτό προοριζόταν ως μια δήλωση δεν είμαι εντυπωσιασμένος. Δεν ενδιαφέρομαι για θεατρικά αυτού του είδους, μόνο σε συγκεκριμένες προτάσεις από τους Έλληνες για το πώς σχεδιάζουν να σώσουν τη χώρα τους από αυτό το χάος.Αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν, δεν θα τελειώσει καλά.»

Αμέσως μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Schiphol, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, για να σώσει ό, τι μπορεί να σωθεί καταλήγει ο συντάκτης του δημοσιεύματος…


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.