Quantcast
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι εξετάζεται για το αγροτικό πετρέλαιο - Τι είπε για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων και το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου - enikonomia.gr
share

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι εξετάζεται για το αγροτικό πετρέλαιο – Τι είπε για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων και το πρωτογενές πλεόνασμα Ιανουαρίου

δημοσιεύτηκε:

Στα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον μήνα Ιανουάριο 2025, στο πετρέλαιο των αγροτών αλλά και στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων αναφέρεται μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της ανάρτησης του στο facebook o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

« Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δείχνουν ότι τον Ιανουάριο είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ ενώ ο στόχος ήταν 1,4 δισ. Το αυξημένο πλεόνασμα οφείλεται στον καλύτερο έλεγχο των δαπανών, αλλά και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων πέραν των στόχων που είχαμε βάλει, χάρη στα μέτρα μείωσης της φοροδιαφυγής. Σπεύδω να επισημάνω μια ακόμη φορά ότι το αποτέλεσμα αυτής της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής έχει κοινωνικό αντίκρισμα. Οι επιπλέον πόροι δηλαδή, επιστράφηκαν το 2024 πίσω στους πολίτες μέσω της μείωσης φόρων και εισφορών, ενίσχυσης του εισοδήματος, καθώς και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2024 οφείλεται τόσο στη διασύνδεση POS-ταμειακών, όσο και στην επέκταση εφαρμογής του συστήματος myDATA για τις επιχειρήσεις. Πέρυσι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έφτασαν τα 67,7 δισ. από 61,1 δισ. που ήταν το 2023, κάτι που σημαίνει ότι «φανερώθηκαν» 6,6 δισ. ευρώ αδήλωτα εισοδήματα. Σε αρκετές επαγγελματικές κατηγορίες, τα δηλωθέντα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 200 έως και 300% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Η μεταρρύθμιση αυτή -που απέσπασε τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- αφορά κάτι πολύ παραπάνω από τα δημόσια έσοδα: ενισχύει το αίσθημα της δικαιοσύνης και ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων, ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στους πολίτες. Και θα δώσω εδώ δύο παραδείγματα.

  • Πρώτο: ακριβώς λόγω της διεύρυνσης του δημοσιονομικού χώρου από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αυξήσαμε έπειτα από 11 χρόνια το ημερήσιο τροφείο για τα άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Από 40 ευρώ, πλέον διαμορφώνεται στα 60 ευρώ, δηλαδή η κάθε Στέγη λαμβάνει πλέον 1.800 ευρώ μηνιαίως ανά ωφελούμενο, αντί για 1.200 ευρώ. Αυξάνεται επίσης -μετά από 17 χρόνια- και το ημερήσιο τροφείο για τα άτομα με βαριά αναπηρία που διαμένουν σε Οικοτροφεία (κατά 44% και φτάνει τα 461 ευρώ τον μήνα ανά ωφελούμενο). Όλοι οι συμπολίτες μας, πολύ περισσότερο οι πιο ευάλωτοι από τους ευάλωτους, θα έχουν τη συνεχή μέριμνα του κράτους.
  • Δεύτερο παράδειγμα: από εδώ και στο εξής, οι ασφαλιστικές εισφορές για υπερεργασία, υπερωρίες, νυχτερινή εργασία και εργασία σε αργίες μειώνονται σημαντικά, καθώς o υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται επί του ωρομισθίου που αντιστοιχεί στην οκτάωρη εργασία, χωρίς δηλαδή την προσαύξηση που αντιστοιχεί σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις χρόνου απασχόλησης.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Περισσότερα χρήματα διαθέσιμα για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις. Είναι πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι να αμείβονται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους και ταυτόχρονα όλες οι επιχειρήσεις να λειτουργούν σύννομα, μέσα σε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα που δίνει ανάσα στους συμπολίτες μας, οι οποίοι δουλεύουν σε απαιτητικά ωράρια, ενισχύει τις επιχειρήσεις και προστατεύει τον υγιή ανταγωνισμό» σημειώνει κ. Μητσοτάκης.

Για την απασχόληση

Και συνεχίζει λέγοντας πως « η τόνωση της απασχόλησης και η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων αποτελούν δύο από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Σε αυτό αποσκοπούν τα αλλεπάλληλα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ για επιδότηση επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, για την εκπαίδευση και επανεκπαίδευση ανέργων -400.000 άτομα έχουν λάβει κατάρτιση από το 2019- αλλά και οι Ημέρες Καριέρας, που φέρνουν κοντά εργαζόμενους και εργοδότες. Τώρα, κάνουμε ακόμα ένα βήμα, με το νέο πιλοτικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε προ ημερών και απευθύνεται σε ανέργους, εγγεγραμμένους στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ σε 7 περιοχές της χώρας (Ρόδο, Καστοριά, Αχαΐα, Σέρρες, Πέραμα, Κερατσίνι-Δραπετσώνα και Σαλαμίνα).

Έχει τέσσερις άξονες: πρώτον, την επιδότηση επιχειρήσεων για τη δημιουργία 7.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, δεύτερον, τη θεωρητική κατάρτιση 22.500 ανέργων σε αντικείμενα υψηλής ζήτησης (πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες), τρίτον, την επιχορήγηση 850 ανέργων για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης με 14.800 ευρώ και τέταρτον, δωρεάν παροχή συμβουλών για την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Επίσης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος απασχόλησης για ανέργους ηλικίας 55 έως 74 ετών, δημιουργώντας 6.000 νέες θέσεις εργασίας σε Δήμους, Περιφέρειες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός: αφενός να αποκαταστήσει επαγγελματικά συμπολίτες μας που έχουν μείνει άνεργοι σε μία ηλικία στην οποία αντικειμενικά είναι δύσκολο να βρουν εργασία και παράλληλα να τους βοηθήσει να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αφετέρου, να ενισχύσει οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και κρατικούς φορείς με πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερο το έργο τους, πρωτίστως σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη. Μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ για απασχόληση ανέργων 55 ετών και άνω, έχουν προσληφθεί 26.500 άτομα.

Μόνο πέρυσι, σχεδόν 53.000 άνεργοι ωφελήθηκαν από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης της ΔΥΠΑ εντός του 2024, αριθμός που αυξάνεται κάθε χρόνο από το 2020. Έξι στους 10 εργάστηκαν σε περιοχές εκτός της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, πάνω από τους μισούς ήταν νέοι έως 29 ετών και σχεδόν 7 στους 10 γυναίκες. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν οι απόφοιτοι Λυκείου, ενώ 1 στους 3 μακροχρόνια άνεργος. Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των ωφελούμενων, 9 στους 10, απασχολήθηκε σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το σημαντικότερο εδώ είναι ότι όσοι συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά συνήθως διατηρούν τις θέσεις απασχόλησής τους και μετά το τέλος των δράσεων της ΔΥΠΑ. Συνολικά 210.142 άνεργοι βρήκαν εργασία την τελευταία 5ετία μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ με πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Είμαστε ανοιχτοί στην ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων κάθε επαγγελματικής ομάδας, πάντα όμως εντός των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας μας. Όπως είχαμε δεσμευτεί, κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων συνεταιρισμών και αγροτών, ύψους 3,8 δισ. ευρώ που θα επιτρέψει να κινητοποιηθούν πάλι παραγωγικά στοιχεία τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα ή ανενεργά λόγω παλαιών χρεών, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Η νέα ρύθμιση προσφέρει οικονομική ανάσα σε 21.000 παραγωγούς μας και, όπως είπαν στη συνάντηση που είχα μαζί τους την Πέμπτη τα μέλη της διοίκησης της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, μέσω τέτοιων νομοθετικών ρυθμίσεων, εκτός από τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της πρωτογενούς παραγωγής, αποκαθίσταται και η εμπιστοσύνη στο συνεταιρίζεσθαι» τονίζει.

Για το πετρέλαιο αγροτών

« Έχουμε πάρει, όμως, και άλλα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου. Δεν υπάρχει πλαφόν 100 εκατ. ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό για την επιστροφή του ΕΦΚ, αλλά θα γίνει στο σύνολό της, σύμφωνα με τα τιμολόγια που θα υποβληθούν, με το συνολικό ποσό της επιστροφής να φτάνει έως και τα 160 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εξετάζουμε να συνδέσουμε το πετρέλαιο με τις πραγματικές ανάγκες κάθε καλλιέργειας, γι’ αυτό συγκροτείται ομάδα εργασίας από τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους των αγροτών να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των δεικτών ανά καλλιέργεια. Επιπλέον, με πόρους από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, θα αποζημιωθούν παραγωγοί που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%, αμέσως μόλις λάβουμε τη σχετική έγκριση από την ΕΕ. Οι βαμβακοπαραγωγοί ενισχύονται με 31,7 ευρώ ανά στρέμμα και μειώνεται το πλαφόν για ένταξή τους στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων

Επίσης αναφέρεται στο θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων.  « Οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζώα από την πανώλη και την ευλογιά, εκτός από τις υψηλές αποζημιώσεις, θα λάβουν στήριξη για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, έχουμε εξασφαλίσει χαμηλή τιμή ρεύματος μέσω του Τιμολογίου «ΓΑΙΑ», στα 0,093  ευρώ ανά κιλοβατώρα, η οποία είναι πολύ χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής της κιλοβατώρας στη χονδρική αγορά. Ενώ ως προς τις υποδομές, δημοπρατούνται και υλοποιούνται αρδευτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 865 εκατ. ευρώ σε όλη την επικράτεια και γίνονται έργα αποκατάστασης οδικών υποδομών στην Κεντρική Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ»  υπογραμμίζει.

Για την δικαιοσύνη

« Πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης εξελίσσεται ευρύ κτηριακό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων και την ανέγερση νέων δικαστικών μεγάρων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους. Η Δικαιοσύνη πρέπει να απονέμεται υπό συνθήκες αξιοπρεπείς, που προσδίδουν κύρος και σεβασμό στη λειτουργία της. Εκτός από τις παρεμβάσεις στις υποδομές, υλοποιούμε και έργα προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή αναβάθμιση της Δικαιοσύνης (ψηφιοποίηση των αρχείων, δίκες μέσω τηλεδιάσκεψης, ηλεκτρονικός φάκελος δικογραφίας κα). Εξίσου υψηλής σημασίας και ο θεσμικός εκσυγχρονισμός με τις τροποποιήσεις στους Κώδικες, η αναμόρφωση του Κληρονομικού Δικαίου, οι αλλαγές στη Διοικητική Δικονομία και πολλές ακόμη μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.