Quantcast
Le Monde: H Ελλάδα αποφάσισε να καθυστερήσει την αποπληρωμή προς το ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

Le Monde: H Ελλάδα αποφάσισε να καθυστερήσει την αποπληρωμή προς το ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

Στην απόφαση της  Αθήνας να μην καταβάλλει τη δόση στο ΔΝΤ είναι αφιερωμένο το κεντρικό θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Le Monde ενώ όπως αναφέρει η Αθήνα κερδίζει χρόνο 

Το Ταμείο έχει δώσει το πράσινο φως για τo αίτημα της Ελλάδας να πληρωθούν όλες οι δόσεις σε μία στο τέλος του Ιουνίου,καθώς  υπάρχει τέτοια πρόβλεψη  στο καταστατικό του, παρά το γεγονός ότι  σπάνια ενεργοποιείται.

Στο δελτίο τύπου του ΔΝΤ αναφέρται  : ” Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου που εγκρίθηκε στα τέλη του 1970, οι χώρες μέλη [Ταμείο] δύναται να ζητήσουν να συγκεντρωθούν οι διάφορες επιστροφές στο τέλος ενός μήνα αυτό δεν είναι η περίπτωση για την πληρωμή των τόκων των δανείων). Η απόφαση της Αθήνας  πληροί τις διοικητικές δυσκολίες που προκαλούνται από αυτές τις πολλαπλές επιστροφές κατά ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα ».

Πάντως το αίτημα της  Αθήνας  προκάλεσε έκπληξη στο  καθώς ο  Τσίπρας είχε αναφέρει ότι  η καταβολή της δόσης  5ης Ιουνίου θα εξασφαλιστεί.

Ιδιαίτερα έκπληκτη ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ, γενικός διευθυντής του ΔΝΤ

Γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε αυτή την επιλογή της τελευταίας στιγμής;

Πιθανώς τόσο για λόγους τακτικής όσο  και από δυσπιστία απάναντι στους εταίρους : η συγκεκριμένη απόφαση  του επιτρέπει να αυξήσει την πίεση στις διαπραγματεύσεις και να κερδίσει μερικές ημέρες.

Ο χρόνος που απαιτείται για την προετοιμασία της Αθήνας ,απέναντι στα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του,  προκειμένου να εγκρίνουντη μελλοντική συμφωνία.

Πάνω απ ‘όλα, η «προθεσμία» της 30ης Ιουνίου παραμένει: αν δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν από το χρόνο που απομένει ,τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Η Αθήνα με  τα ταμεία να  είναι εντελώς άδεια έχει τώρα μια κρίσιμη ανάγκη αυτά τα δισεκατομμύρια κατά το μήνα Ιούνιο,περισσότερο από ποτέ.
 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.