Δεν εξετάζεται η ιδέα περί επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εν μέσω ενεργειακής κρίσης και πίεσης από τις ΗΠΑ διευκρινίζει σήμερα,Τετάρτη ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας στην ιστοσελίδα του Reuters (www.reuters.com), ύστερα από τις αντιδράσεις των εταιρειών ενέργειας .
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα οι Financial Times επικαλούμενες άτομα που γνωρίζουν τις συνομιλίες που έγιναν για το θέμα αυτό, ανέφεραν πως η Κομισιόν εξετάζει να το κάνει για τον μήνα αυτόν ως πακέτο στήριξης για τη βιομηχανία του κλάδου καθώς η τιμή του σκαρφαλώνει αυτήν την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών (58 ευρώ ανά μεγαβατώρα).
Μάλιστα εταιρίες του κλάδου –μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν η Eurogas, η Energy Traders Europe, η Europex και η AFME- απέστειλαν επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το θέμα του φυσικού αερίου. Εάν επιβάλλονταν πλαφόν στο φυσικό αέριο της ΕΕ, αυτό θα επηρέαζε αρνητικά την τιμή αναφοράς του, προειδοποίησαν. Και ανέφεραν πως αυτή η κίνηση θα δυσκόλευε την Ευρώπη στο να αγοράσει σε ανταγωνιστικές τιμές φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις παγκόσμιες αγορές. Θεωρούμε πως εάν ανακοινωθεί επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, τότε αυτό θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών αγορών ενέργειας και την ασφάλεια του εφοδιασμού σε ολόκληρη την ήπειρο, είπαν μεταξύ άλλων.
Το πλαφόν
Σημειώνεται δε πως κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης του 2022 στην Ευρώπη είχε καταρτιστεί σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε περίπτωση που αυτή έφτανε τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο το μέτρο αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ επειδή η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην ΕΕ δεν άγγιξε αυτά τα επίπεδα καθώς η Μόσχα περιόρισε τον αριθμό παραδόσεων σε αυτήν.
Τα μέτρα
Οι βιομηχανίες της εμπορίας φυσικού αερίου και της ενέργειας στην Ευρώπης προέτρεψαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην θέσει σε εφαρμογή το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Και αυτό επειδή οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.
Πάντως η Κομισιόν θα προτείνει στις 26 Φεβρουαρίου μια δέσμη μέτρων για τις τιμές της ενέργειας προκειμένου να συμβάλει στη μείωση τους αλλά και να βελτιώσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των βιομηχανιών.