Την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την κεφαλαιαγορά, στο οποίο θα ενσωματωθούν και οι διατάξεις για τους ευάλωτους δανειολήπτες και τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, τα ισχύοντα όρια περιουσίας, εισοδήματος και καταθέσεων τα οποία προσδιορίζουν σήμερα τους «ευάλωτους» διπλασιάζονται.
Αναλυτικά:
- Το όριο εισοδήματος και καταθέσεων για ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό αυξάνεται στις 14.000 ευρώ από τις 7.000 ευρώ. Οι 14.000 ευρώ είναι για εισόδημα και επιπλέον 14.000 ευρώ είναι για καταθέσεις.
- Για μια πενταμελή οικογένεια από 21.000 ευρώ φτάνει στις 42.000 ευρώ και τα αντίστοιχα όρια περιουσίας από 120.000 ευρώ φτάνουν στις 240.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και από τα 180.000 στις 360.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια.
Με τα όρια αυτά εκτιμάται πως θα αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που θα ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Τα όρια αυτά θα ισχύουν μόνο για τον εξωδικαστικό. Διευκρινίζεται πως τα όρια για τον προσδιορισμό των «ευάλωτων» νοικοκυριών αναφορικά με τη χορήγηση επιδομάτων δεν αλλάζουν δηλαδή παραμένουν όπως έχουν.
Σε κάθε περίπτωση τα νέα όρια αναμένεται να εφαρμοστούν πρακτικά με την ψήφιση των νέων διατάξεων, σε περίπου 1 μήνα και αυτό θα υποχρεώσει τις τράπεζες να αποδέχονται κάθε αίτηση «ευάλωτου» για ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού υπό μια προϋπόθεση .Δηλαδή η συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή των ευάλωτων προς τις τράπεζες και τους servicers δεν θα υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
Έγγραφη πρόταση ρύθμισης
Μάλιστα σύμφωνα με διάταξη που εκτιμάται πως θα ενεργοποιηθεί τον επόμενο μήνα θα καθιερωθεί η υποχρέωση του πιστωτή να έχει καταθέσει τουλάχιστον 3 μήνες πριν την διενέργεια του πλειστηριασμού την έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη.
Και ο δανειολήπτης με κάθε πρόσφορο τρόπο – μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η ηλεκτρονική αλληλογραφία- θα ενημερώνεται για την πρόταση ρύθμισης αναφορικά με την οφειλή για την οποία θα επισπεύδει τον πλειστηριασμό.
Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται εάν ο οφειλέτης δεν έχει εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης του πιστωτή, παρέχοντας κατ’ ελάχιστον διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλέφωνο επικοινωνίας.
Τα νέα όρια
Αναλυτικά, τα νέα όρια εισοδήματος (κοινά με τα όρια καταθέσεων) και περιουσίας διπλασιάζονται σε σχέση με τα ισχύοντα για τον προσδιορισμό του «ευάλωτου» και διαμορφώνονται ως εξής:
Α.Ένα μονοπρόσωπο νοικοκυριό θα πρέπει να έχει:
- εισόδημα έως 14.000 ευρώ,
- καταθέσεις έως 14.000 ευρώ,
- περιουσία έως 240.000 ευρώ.
Β. Ένα νοικοκυριό που αποτελείται από 2 μέλη θα πρέπει να έχει:
- 21.000 εισόδημα και 21.000 καταθέσεις,
- περιουσία 270.000 ευρώ.
Γ. Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από 3 μέλη ή για μια μονογονεϊκή οικογένεια που έχει ένα ανήλικο μέλος ισχύουν τα εξής:
- 28.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το εισόδημα – καταθέσεις,
- 300.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το όριο περιουσίας.
Δ. Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από 4 μέλη ή για μια μονογονεϊκή οικογένεια που έχει δύο ανήλικα μέλη ισχύουν τα εξής:
- 35.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το εισόδημα και 35.000 ευρώ θα πρέπει να είναι οι καταθέσεις
- η αξία περιουσίας θα πρέπει να είναι έως 330.000 ευρώ
Ε. Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από 5 μέλη και πάνω ή για μονογονεϊκή οικογένεια που έχει 3 ανήλικα μέλη και πάνω ισχύουν τα εξής:
- 42.000 ευρώ θα πρέπει να είναι το εισόδημα,
- επιπλέον 42.000 ευρώ θα πρέπει να είναι καταθέσεις
- 360.000 ευρώ θα πρέπει να είναι η περιουσία.
Με βάση αυτά τα νέα όρια, θα εφαρμοστεί από τον Μάρτιο (με την ψήφιση των νέων ορίων και τη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ), η διάταξη η οποία ψηφίστηκε πέρυσι και ισχύει ήδη και που προβλέπει την αυτόματη και την υποχρεωτική αποδοχή από τις τράπεζες και το Δημόσιο της πρότασης περί αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών.