Σε «πολύ καλό κλίμα» πραγματοποιήθηκε απόψε η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές γνωστοποίησαν, ότι οι τρείς ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνομίλησαν απόψε προκειμένου να «προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα» σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους της, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματική πηγή από τη Γαλλία.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα, την παραμονή της Συνόδου της ομάδας G7 των επτά ισχυρότερων οικονομικά κρατών που θα διεξαχθεί αύριο στη Γερμανία.
«Κατέγραψαν την ισχύουσα κατάσταση με στόχο να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις με μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών» που εμπλέκονται (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ), διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Η απόφαση για συνάντηση κορυφής την Τετάρτη δημιουργεί νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις καθώς πλέον τα περιθώρια έχουν στενέψει με δεδομένο ότι ακούγονται σενάρια για τελική ημερομηνία η 14η Ιουνίου προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
Παράλληλα, το ραντεβού των τριών γίνεται στο περιθώριο των φημών για άρνηση του Ζ.Κ. Γιούνκερ να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Πηγές στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι θα μπορούσε το ραντεβού της Τετάρτης να αποτελέσει το κομβικό σημείο στις διαβουλεύσεις, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη θα αναμένεται και η απόφαση της ΕΚΤ για τη ρευστότητα μέσω ELA αν και θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα γίνει κάποια «εχθρική» ενέργεια από την πλευρά Ντράγκι ενώ θα γίνονται διαπραγματεύσεις σε κορυφαίο επίπεδο.
Σαπέν: Διαπραγματεύσιμη και όχι τελεσίγραφο η πρόταση των πιστωτών
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας δήλωσε ότι η πρόταση των διεθνών πιστωτών που απέρριψε η Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει μία εναλλακτική στην πρόταση περί μείωσης του ΕΚΑΣ, την οποία έχει ήδη καταδικάσει η ελληνική πλευρά.
«Κανείς δεν είπε ποτέ- ούτε οι θεσμοί ούτε οι χώρες (της ευρωζώνης)- ότι επρόκειτο για μία πρόταση take it or leave it, ότι επρόκειτο για ένα τελεσίγραφο» επισήμανε ο Μισέλ Σαπέν μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς στο περιθώριο του συνεδρίου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.