Το υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας θα παρουσιάσει αναλυτικά την παρέμβαση για τα δάνεια με ελβετικό φράγκο, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο αρμόδιος εκπρόσωπος Τύπου, Όμηρος Τσάπαλος μιλώντας στο MEGA.
«Μιλάμε ουσιαστικά για 60.000-70.000 δάνεια. Αν πολλαπλασιάσουμε επί 3 που είναι το νοικοκυριό και οι άνθρωποι που έχουν μπει εγγυητές για αυτά τα δάνεια, τότε μιλάμε για πάνω από 200.000 συμπολίτες μας που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αγωνιούν για το ζήτημα αυτό. Έχουμε πει ότι θα έρθει μια παρέμβαση. Θέλουμε λίγο υπομονή προκειμένου να την παρουσιάσουμε αναλυτικά -γιατί την ετοιμάζουμε… ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες δανειακές ανάγκες που απορρέουν λόγω του ελβετικού φράγκου » σημείωσε ο κ. Πιτσιλής.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν η παρέμβαση αυτή θα έρθει πριν το Πάσχα ή μετά το Πάσχα . «Είμαστε πολύ κοντά. Χρονικά δεν μπορώ να σας πω ακριβώς γιατί ουσιαστικά θα αποκαλύψω και την ημερομηνία. Αλλά είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να παρουσιάσουμε ένα πολύ ολοκληρωμένο σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές πρακτικές και αποφάσεις. Αλλά ταυτοχρόνως έχοντας μια ισορροπία μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και των δανειοληπτών .Αλλά και μεταξύ των δανειοληπτών που αυτή τη στιγμή θέλουν να βρουν μια λύση αλλά και εκείνων που έχουν πληρώσει ήδη τα δάνεια τους σε ελβετικό φράγκο και δεν είναι κορόιδα και των υπολοίπων των δανειοληπτών που δεν έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο επίσης δεν είναι κορόιδα .Χρειάζεται μια ισορροπία σε όλα αυτά .Θα τα παρουσιάσουμε με έναν τρόπο αναλυτικό, δίκαιο και ισορροπημένο » απάντησε.
Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ
Οι προτάσεις των τραπεζών
Υπενθυμίζεται πως έως τώρα οι τράπεζες προτείνουν στους πελάτες τους – δανειολήπτες ελβετικού φράγκου δύο λύσεις:
- Η πρώτη έχει να κάνει με την χρήση του εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού που έχει τεθεί τους τελευταίους μήνες σε εφαρμογή.
- Η δεύτερη λύση που προσφέρεται δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να μετατρέψουν το δάνειό τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ (με τη σημερινή ισοτιμία) με σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει πως ο δανειολήπτης θα πρέπει να πάρει πάνω του την «χασούρα» που προέκυψε λόγω της ισοτιμίας.