Tου Τάσου Δασόπουλου
Μεγαλύτερες επιβαρύνσεις από τον ΦΠΑ αλλά και την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μικρότερα από τα 30.000 ευρώ εξετάζει πλέον το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να κλείσει το κενό των 2 δις ευρώ που χωρίζει την ελληνική πρόταση από αυτή των θεσμών.
Ειδικότερα στο σενάριο για το ΦΠΑ υπάρχουν δύο νέα δεδομένα. Η δήλωση του υπουργού οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα επανεξετάσει την κατάργηση της έκπτωσης κατά 30% που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου μετά από την συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τους τοπικούς φορείς.
Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι η Κυβέρνηση έχει απογφασίσει να αυξήσει την α απόδοση του σεναρίου της για ΦΠΑ τριών συντελεστών (23% 11% και 6,5%) ώστε να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ και να κλείσει κάπως η διαφορά με τους θεσμούς που ζητούν από το δικό τους σενάριο (23% και 11%) πρόσθετα έσοδα περίπου 1,9 δις ευρώ (1% του ΑΕΠ).
Η αύξηση της απόδοσης εκτός από τα μέτρα για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας εξετάζεται να προκύψει ή από την αύξηση του μεσαίου συντελεστή του 11% στο 12 % ή από την μετάταξη περισσότερων κατηγοριών τροφίμων σε υψηλότερο συντελεστή.
Τα τρόφιμα είναι τα μόνο αγαθά που έχουν τόσο μεγάλη εισπραξιμότητα στο ΦΠΑ άρα είναι και η μόνη λύση για την άμεση αύξηση των εσόδων από τον Βασικό έμμεσο φόρο.
Ένα δεύτερο μέτρο που φαίνεται ότι επανεξετάζεται είναι η αύξηση του ειδικού τέλους αλληλεγγύης για τα εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ Με βάση την Γενική Γραμματεία Εσόδων τα άτομα που έκαναν πέρσι δήλωση πάνω από 30.000 είναι περίπου 420.000 Με δεδομένες λοιπόν τις αυξήσεις που περιείχε η ελληνική πρόταση τα επιπλέον έσοδα θα είναι περίπου 220 εκ ευρώ.
Τώρα εξετάζεται η αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης αν ισχύσει από χαμηλότερα εισοδήματα να αναπροσαρμόζοντας ανάλογα και τα ποσοστά αύξησης και να ισχύσει από τα 25000 ευρώ ώστε να προκύψουν πρόσθετα έσοδα ύψους 350 έως και 400 εκ ευρώ.
Η νέα βελτιωμένη πρόταση της ελληνικής πλευρά αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η αύριο και στην συνέχεια να σταλεί στους θεσμούς ώστε να μην υπάρξει δικαιολογία ότι δεν υπάρχει αντιπρόταση από την Κυβέρνηση.
Στη νέα πρόταση θα υπάρχει επίσης και η πρόταση της ελληνικής πλευράς για την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και η πρόταση για αναπτυξιακό πακέτο που θα βγάλει την χώρα οριστικά από την κρίση.
Η πρόταση αυτή θα τεθεί επι τάπητος στην συζήτηση με την ΕΕ το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αλλά θα συζητηθεί και στην Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου την ερχόμενη Τετάρτη όπου στο Περιθώριο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Ανχελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ.