Σημαντικές αλλαγές έρχονται στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, έρχονται από την 1η Μαρτίου, όπου θα πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Ήδη η ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμόζεται πιλοτικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο στους κλάδους εστίασης και τουρισμού αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα λίγες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν ανταποκριθεί με τις περισσότερες να έχουν μέχρι στιγμής «γυρίσει» την πλάτη στο μέτρο.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Πρόκειται για δύο από τους πιο σημαντικούς κλάδους της ελληνικής Οικονομίας στους οποίους απασχολούνται περίπου 700.000 εργαζόμενοι. Δύο κλάδοι μάλιστα όπου η εργασία έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η υποχρεωτική χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας αναμένεται να αλλάξει άρδην την καθημερινότητα των περίπου 50.000 επιχειρήσεων.
Τι θα αλλάξει για τους εργαζομένους
Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια ξεκινώντας από τις τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και τις εταιρείες security και από πέρυσι το καλοκαίρι η υποχρεωτική εφαρμογή της επεκτάθηκε στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο που αριθμεί περί τους 600.000 εργαζόμενους.
Η εφαρμογή όμως της ψηφιακής κάρτας στις τουριστικές επιχειρήσεις και κυρίως σε αυτές της εστίασης θα αποτελεί ένα μεγάλο «στοίχημα» καθώς πρόκειται για δύο κλάδους όπου η εργασία εξαρτάται κάποιες φορές και από αστάθμητους παράγοντες. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει εξαγγελθεί κάποια παράταση και όπως όλα δείχνουν δεν προβλέπεται. Αναμένεται ωστόσο τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια να ενημερωθούν για την ψηφιακή κάρτα εργασίας οι επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης.
Ανατροπές σε αμοιβές και ωράρια απασχόλησης
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ψηφιακή κάρτα σε τουρισμό και εστίαση θα φέρει μεγάλες ανατροπές στις αμοιβές αλλά και στα ωράρια απασχόλησης.
Με την ψηφιακή κάρτα κάθε αμοιβή θα δηλώνεται υποχρεωτικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, και θα ελέγχεται απευθείας από την Επιθεώρηση Εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κλάδο των σούπερ μάρκετ όταν εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά η ψηφιακή κάρτα, αποκαλύφθηκαν αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες σε αρκετά υψηλό ποσοστό, άνω του 50%.
Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ελέγχεται αυτόματα το ωράριο και κάθε παρέκκλιση από το αυτό που θα περνάει στην ψηφιακή κάρτα του κάθε εργαζόμενου θα επισείει πρόστιμο ως 10.500 ευρώ.
Υπενθυμίζεται, ότι με την ψηφιακή κάρτα εργασίας καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας και έτσι ο εργαζόμενος αμείβεται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας. Είναι ένα μέτρο κατά της υποδηλωμένης εργασίας και κατά της αδήλωτης εργασίας.
Όπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργείου Εργασίας όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας υποχρεούνται, από την ημερομηνία ένταξής τους, να διαθέτουν και να ενεργοποιούν αντιστοίχως, σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους.