Σε ισχύ τίθενται σήμερα οι νέες διατάξεις του κανονισμού για τη γενική ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων.
Αυτές εγγυώνται την ασφάλεια όλων των μη εδώδιμων καταναλωτικών προϊόντων που πωλούνται εντός ή εκτός διαδικτύου στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Οι κανόνες αποσαφηνίζουν επίσης τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και διασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Η νέα οδηγία αντικαθιστά την ισχύουσα οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων και την οδηγία για τα προϊόντα απομίμησης τροφίμων και επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις για τους καταναλωτές και τις αρχές.
Ο κανονισμός θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις που συνεπάγεται η αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων και των άμεσων εισαγωγών από τρίτες χώρες. Θα διασφαλίσει την καλύτερη επιβολή των κανόνων και θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της ανάκλησης επικίνδυνων προϊόντων. Παρέχει επίσης στους καταναλωτές δικαίωμα επανόρθωσης για τα μη ασφαλή προϊόντα και καλύτερους διαύλους επικοινωνίας για την καταγγελία ζητημάτων ασφάλειας. Οι νέοι κανόνες αναμένεται επίσης να οδηγήσουν σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για την κοινωνία και τους καταναλωτές, καθώς οι αποτρέψιμες ζημίες από τραυματισμούς και θανάτους, τις οποίες προξενούν τα μη ασφαλή προϊόντα ανέρχονται σε 11,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Η Επιτροπή πρότεινε τον κανονισμό για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων τον Ιούνιο του 2021, ενώ οι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ στις 12 Ιουνίου 2023.
Η δήλωση του Eπιτρόπου για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου και την Προστασία των Καταναλωτών
Ο Eπίτροπος αρμόδιος για τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, το Κράτος Δικαίου και την Προστασία των Καταναλωτών,Μάικλ ΜακΓκραθ δήλωσε σχετικά: «Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος των διαδικτυακών πωλήσεων, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αναμφισβήτητα οφέλη αλλά συνεπάγεται και προκλήσεις για τους καταναλωτές. Οι νέοι κανόνες απηχούν αυτή τη νέα πραγματικότητα με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων μεριμνώντας για την ασφάλεια των προϊόντων που αγοράζονται διαδικτυακά. Από αύριο, οι καταναλωτές στην ΕΕ θα είναι πιο ασφαλείς και θα μπορούν ευκολότερα να επιδιώξουν επανόρθωση σε περίπτωση που αγοράσουν μη συμμορφούμενα προϊόντα.»