«Εντός ορίων». Με αυτή τη φράση επιλέγουν οι επιτελείς του Μαξίμου να σχολιάσουν για ακόμη μία φορά τη νέα παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή.
Η ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Καρπάθου είχε καθαρές «βολές» για τις «αυθαίρετες και ανυπόστατες» διεκδικήσεις της Τουρκίας, ευθείες προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους του διαλόγου με την Άγκυρα, «κόκκινες γραμμές» ως προς τους όρους προσφυγής στη Χάγη και αιχμές για «τρίτους» που θέλουν Ελλάδα και Τουρκία να προσφύγουν στο διεθνές δικαστήριο με ευρύτερη ατζέντα, ακόμη και γκρίζες ζώνες και όχι αποκλειστικά για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.
Όμως, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», δεν είχε καρφιά που να φέρνουν σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κώστας Καραμανλής θέλησε ίσως, να προλάβει όσους θα ερμήνευαν την παρέμβασή του ως στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά και ως επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γιώργο Γεραπετρίτη, διευκρινίζοντας ότι δεν αμφισβητεί «τον πατριωτισμό και τις αγαθές προθέσεις κανενός». Προσθέτοντας ωστόσο, ότι θεωρεί «χρήσιμες τις επισημάνσεις που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της εθνικής μας στρατηγικής» γιατί στο τέλος της ημέρας «είναι κοινή η έγνοια για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων».
Όσον για τον Αντώνη Σαμαρά, ο Καραμανλής τού απένειμε τα εύσημα, υπενθυμίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση, το 2015, με δήλωση στον ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη Χάγη για θέματα εδαφικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, όπως και για θέματα εθνικής ασφαλείας.
Ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί λάθος να υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου με την Τουρκία. Απλώς πρόσθεσε με νόημα ότι «λάθος θα ήταν αν γίνεται εσφαλμένη ανάγνωση των προθέσεων» της Άγκυρας από την ελληνική πλευρά. Εξού και σχολίασε ότι η συμφωνία «δεν είναι αυτοσκοπός». Τάχθηκε για παράδειγμα, κατά οποιασδήποτε παραχώρησης στο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Μένει πάντως να φανεί εάν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς κρατούν κάτι και για αργότερα.
Εβδομάδα πυκνών εξελίξεων
Εβδομάδα πυκνών εξελίξεων για την Κυβέρνηση αναμένεται να είναι η τρέχουσα καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει την Πέμπτη σε συνέδριο και θα είναι η πρώτη τοποθέτηση μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ.
Δεν αποκλείεται δε, να λάβει τον λόγο στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2025 που θα αρχίσει την Τετάρτη και θα ψηφιστεί την Κυριακή το βράδυ.
Στη Βουλή το Μαξίμου περιμένει να δει πώς θα τοποθετηθούν και οι «Σαμαρικοί» βουλευτές, αν και όπως επισημαίνεται, δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για τη στάση τους.
Από την άλλη, κανείς δεν αποκλείει το λόγο να ζητήσει ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του αλλά και τις τοποθετήσεις του απέναντι στην κυβέρνηση.
Πάντως στο συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου αναμένεται να υιοθετήσει υψηλούς τόνους ξανά σχετικά με τα εθνικά θέματα και η παρέμβασή του αναμένεται ότι θα είναι ηχηρή.
Μάλιστα στο ίδιο συνέδριο θα μιλήσει μία ημέρα μετά, την Παρασκευή (13/12) και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, πως δεν θα αφήνει καμία επίθεση αναπάντητη.