Quantcast
Πληρωμές με κάρτες: Ποιες αλλαγές εξετάζονται για τις συναλλαγές - enikonomia.gr
share

Πληρωμές με κάρτες: Ποιες αλλαγές εξετάζονται για τις συναλλαγές

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται η χορήγηση ισχυρότερων κινήτρων για πληρωμές με κάρτες στους πολίτες προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.
 Μερικά από τα σενάρια που φαίνεται να επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ως προς αυτό είναι:
-Να διπλασιαστεί το ποσοστό έκπτωσης φόρου εισοδήματος για 20 επαγγέλματα.
Σε αυτά ανήκουν ταξί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κουρεία, κομμωτήρια, μασάζ, σχολές χορού, γυμναστήρια, δικηγόροι κλπ. Δηλαδή να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο που έγινε με το φορολογικό κίνητρο για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων. Υπενθυμίζεται πως σήμερα αφαιρείται το 30% της συνολικής δαπάνης (με ανώτατο ποσό τις 5.000 ευρώ) των επαγγελμάτων αυτών από το  φορολογητέο εισόδημα.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπιστεί κάποιες αδυναμίες στο μέτρο της έκπτωσης των δαπανών από τα εν λόγω επαγγέλματα. Μία από αυτές είναι το ότι καταγράφηκε μια συνολική δαπάνη ύψους 1,3 δισ.ευρώ και το ότι από το φορολογητέο εισόδημα αφαιρέθηκε το συνολικό ποσό των 340 εκατ. ευρώ, όπως έδειξαν τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων.  Το εν λόγω ποσό αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα και αυτό μεταφράζεται πρακτικά σε ελάχιστη έκπτωση φόρου για τους περισσότερους.

Αυτό ενδεχομένως συμβαίνει επειδή πως εάν ένας μισθωτός -που δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ στην Εφορία – πραγματοποιήσει μια ηλεκτρονική πληρωμή σε ένα κομμωτήριο ή σε ένα ταξί, αυτό δεν θα έχει κάποιο φορολογικό όφελος για το κράτος.

Διότι ο ο μισθωτός στη προκειμένη περίπτωση δεν πληρώνει ούτως ή άλλως φόρο εισοδήματος λόγω του αφορολογήτου της κλίμακας. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητεί τους πολίτες που δηλώνουν στην Εφορία ατομικά εισοδήματα άνω των 30.000-40.000 ευρώ καθώς σε αυτούς το φορολογικό όφελος πλησιάζει (δεν φτάνει όμως) στον ΦΠΑ που επιβάλλεται στη συναλλαγή. Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν ένας φορολογούμενος που έχει ετήσιο ατομικό εισόδημα ύψους 45.000 ευρώ πραγματοποιήσει μια ηλεκτρονική πληρωμή της τάξεως των 1.000 ευρώ, τότε θα εξασφαλίσει έκπτωση φόρου  ύψους 132 ευρώ όταν στη συναλλαγή επιβάλλεται ΦΠΑ 240 ευρώ.

-Να εγκαταλειφθεί η ρύθμιση για την έκπτωση δαπανών από τα 20 επαγγέλματα

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές για αναβαθμίσεις ακινήτων

Όσον αφορά τις  ηλεκτρονικές πληρωμές για αναβαθμίσεις ακινήτων επισημαίνεται πως, από την 1η Ιανουαρίου του 2024 το φορολογικό κίνητρο εκπίπτει το 100% της υπηρεσίας από τον φόρο (σε βάθος 5ετίας) και ένα πρόσθετο 33% επί δαπάνης αυτής για την αγορά υλικών.  Αυτό θα αποτυπωθεί για πρώτη φορά στις φορολογικές δηλώσεις του 2025 των πολιτών.

Σε πρώτη φάση είναι αναγκαίο να  γίνει καλύτερη προβολή του μέτρου για την έκπτωση του 30%.

Σε δεύτερη φάση, θα αποφασιστεί αν πρέπει να δοθεί ένα πιο ουσιαστικό φορολογικό κίνητρο ακριβώς διότι με  την υφιστάμενη νομοθεσία πολλοί  φορολογούμενοι μπορούν να πάρουν έκπτωση φόρου ίση με το… 0% της δαπάνης.  Επίσης επισημαίνεται πως μέχρι τα όσα έχουν αποφασιστεί μέχρι στιγμής  η έκπτωση δεν θα μπορεί να πλησιάζει στο 24% που είναι και η είσπραξη από τον ΦΠΑ, ωστόσο εξετάζεται αυτό να γίνει κάποια  βελτίωση επί τούτου.

Οι αποφάσεις

Όπως όλα δείχνουν η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να αποφασίσει το 2025 για το μέλλον της διάταξης που προβλέπει ότι το 30% συγκεκριμένων δαπανών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα. Το βέβαιο είναι ότι πριν ληφθούν οι αποφάσεις θα επιχειρηθεί να προβληθεί περισσότερο το όφελος που μπορεί να έχει ένας φορολογούμενος (και μάλιστα αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάποια διαδικασία) από την ηλεκτρονική πληρωμή συγκεκριμένων επαγγελματιών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.