Quantcast
ΑΑΔΕ: Αλλάζει "πρόσωπο" το πληροφοριακό σύστημα ΤΑΧΙS -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Αλλάζει “πρόσωπο” το πληροφοριακό σύστημα ΤΑΧΙS -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζει “πρόσωπο” το πληροφοριακό σύστημα ΤΑΧΙS της  ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες το πληροφοριακό σύστημα ΤΑΧΙS της  ΑΑΔΕ αναμένεται να αποκτήσει σε ένα δίμηνο νέο «πρόσωπο» καθώς τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή 9 ψηφιακές λειτουργικότητες, οι οποίες θα αποτελέσουν ουσιαστικά τα νέα υπερσύγχρονα όπλα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της μη φορολογικής συμμόρφωσης.

Μάλιστα σχεδόν 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα έχουν στο TAXIS της ηλεκτρονικής εποχής τον δικό τους «ψηφιακό φάκελο». Αυτός θα περιλαμβάνει το πλήρες εισοδηματικό και περιουσιακό «προφίλ» του πολίτη αλλά και όλες τις πληροφορίες που είναι σήμερα σε διαφορετικές ψηφιακές εφαρμογές θα  είναι συγκεντρωμένες  σε ένα σημείο και με βάση τα στοιχεία αυτά θα γίνεται η αξιολόγηση του φορολογουμένου για το εάν θα  βρίσκεται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.

Επίσης ο ίδιος  «φάκελο» θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • τις μεταβολές στο μητρώο του πολίτη,
  • τις φορολογικές και τις τελωνειακές οφειλές του πολίτη,
  • τις ρυθμίσεις του πολίτη,
  • τα ακίνητά του πολίτη,
  • και τις τελευταίες δηλώσεις που έχει υποβάλει ο πολίτης αλλά και γενικότερα όλα τα στοιχεία που άπτονται της περιουσιακής και φορολογικής του κατάστασης.

Αφετηρία θα αποτελέσει το Μητρώο Φορολογουμένων. Αυτό θα:

  • περιλαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία και τις  πληροφορίες των φυσικών και των νομικών προσώπων
  • χορηγεί τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ)
  • θα διαχειρίζεται υποκαταστήματα, στοιχεία έναρξης και λήξης δραστηριοτήτων, οικογενειακή κατάσταση, σχέσεις μελών για μετέχοντες σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, εταιρικές σχέσεις.

Στο Μητρώο Κινητών και Ακινήτων Στοιχείων Περιουσίας θα καταγράφεται το περιουσιακό «προφίλ» των φορολογουμένων .

Τον τρίτο άξονα θα αποτελέσει η Λογιστική Εικόνα. Αυτή θα:

  • έχει λειτουργικότητες τήρησης λογαριασμού για όλους τους φορολογούμενους
  • καταγράφει κινήσεις και συναλλαγές για όλους τους τύπους φόρων και όλα τα συστήματα πληρωμών, αναφορικά με υποχρεώσεις, βεβαιώσεις, εισπράξεις, διακανονισμούς, πρόστιμα, προσαυξήσεις και συμψηφισμούς.

Η «Βεβαίωση Φόρου και πληρωμών»

Το σύνολο των υποχρεώσεων των πολιτών θα καταγράφεται στη λειτουργικότητα «Βεβαίωση Φόρου και πληρωμών» .

Και ανάλογα με το «προφίλ» του φορολογουμένου  αυτό θα καλεί το πολίτη να βεβαιώσει τις προσυμπληρωμένες φόρμες ή να συμπληρώσει φόρμες που θα παρέχει το σύστημα.  Το σύστημα θα κάνει διασταυρώσεις από τρίτες πηγές εφόσον ενδείκνυται και μετά:

  • θα κάνει τον υπολογισμό του φόρου και θα προχωρά σε προσαυξήσεις ή πρόστιμα και συμψηφισμούς
  • θα βεβαιώσει την οφειλή ή την επιστροφή φόρου
  • και θα προχωρά σε έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Επιπλέον στα νέα ψηφιακά όπλα του νέου TAXIS θα συγκαταλέγονται:

1.Η Δημιουργία Αναφορών και Διαμόρφωση Πολιτικών Συμμόρφωσης. Αυτή θα:

  • περιλαμβάνει τη διαχείριση ρυθμίσεων και ληξιπρόθεσμων οφειλών με βάση ένα ενιαίο σύνολο κανόνων.
  • παρέχει όλα τα μέσα στον φορολογούμενο για να παραμείνει στη πλευρά της οικειοθελούς συμμόρφωσης, ρυθμίζοντας τις υποχρεώσεις του.

2.Γνωστοποιήσεις – Κοινοποιήσεις, Συμμόρφωση και Διαχείριση Υποθέσεων. Στελέχη ολόκληρης της επικράτειας θα μπορούν μέσω αυτής της λειτουργικότητας να αναθέτουν υποθέσεις για διεκπεραίωση. Επίσης μέσω της λειτουργικότητας αυτής:

  • θα γίνεται η διαχείριση και η εποπτεία της κάθε υπόθεσης από «άκρο σε άκρο».
  • θα καταγράφονται δεδομένα από πλήθος συστημάτων και λειτουργιών αλλά και οι ενέργειες των εμπλεκομένων που  γίνονται για να ολοκληρωθεί μια υπόθεση.

3.Ανάλυση Κινδύνων. Μέσω αυτού του ” όπλου” της  ΑΑΔΕ  θα συγκροτείται το προφίλ διαφόρων οντοτήτων. Αυτά τα ” προφίλ” θα αρχικοποιηθούν και θα συντηρούνται  με την αξιοποίηση των πιο κατάλληλων τεχνικών και μεθόδων, αναλόγως την περίπτωση και τα προβλήματα στα οποία επιδιώκεται λύση.  Μέσω αυτής της λειτουργικότητας αυτής θα πρέπει να γίνεται η αξιοποίηση της ανάλυσης και της μοντελοποίησης της συμπεριφοράς των υποκειμένων και  θα γίνεται η αναγνώριση ομοιοτήτων.

4.Υποστήριξη Ελέγχων.

Αυτό θα:

  • έχει λειτουργικότητες για την υποστήριξη των ελεγκτικών εργασιών που θα γίνονται σε Ελεγκτικά Κέντρα.
  • υποστηρίζεται με δύο εκδοχές: η μια θα είναι για απομακρυσμένο έλεγχο και η άλλη θα είναι για τον επιτόπιο έλεγχο που θα γίνεται στον χώρο του φορολογούμενου.  Η κάλυψη των λειτουργικοτήτων αφορά ολόκληρο  το εύρος των εργασιών και της συλλογής και επεξεργασίας των απαραίτητων δεδομένων από συστήματα της ΑΑΔΕ και εξωτερικές πηγές. Ο στόχος είναι τα στελέχη της ΑΑΔΕ είναι να κάνουν τη σχετική προετοιμασία αλλά και να επεξεργαστούν μετέπειτα τα ευρήματα του ελέγχου.

5.Μητρώο Ηλεκτρονικών μέσων Φορολογούμενου. Αυτό θα έχει υπηρεσίες διαπίστευσης, ταυτοποίησης και εγγραφής συστημάτων που θα διαβιβάζουν με ασφαλή τρόπο δεδομένα προς την ΑΑΔΕ για λογαριασμό του φορολογούμενου, προκειμένου να διασφαλιστεί η εξουσιοδότησή του.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.