Quantcast
Κατώτατος μισθός: Σήμερα τα νέα "αποκαλυπτήρια" για τον νέο μηχανισμό-Τι αναμένεται να αλλάξει στις συμβάσεις εργασίας - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Σήμερα τα νέα “αποκαλυπτήρια” για τον νέο μηχανισμό-Τι αναμένεται να αλλάξει στις συμβάσεις εργασίας

δημοσιεύτηκε:

Τον νέο μηχανισμό για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού θα παρουσιάσει σήμερα, Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παράλληλα επισημαίνεται πως ο μηχανισμός αυτός θα συμπεριληφθεί  στο σχέδιο νόμου για την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς στο εθνικό δίκαιο. και οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι οι εξής:

Ο υπολογισμός του κατώτατου μισθού γίνεται  βάση το γαλλικό μοντέλο. Δηλαδή από το 2028 θα υπάρξει ένας  μαθηματικός τύπος ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά, την αγοραστική δύναμη αλλά και το γενικό επίπεδο των ακαθάριστων αποδοχών. Ουσιαστικά με το νέο σύστημα θα “παγώνει” αυτόματα η αναπροσαρμογή του μισθού σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ωστόσο δεν θα μειώνεται προκειμένου να διασφαλίζεται το γενικό επίπεδο προστασίας των εργαζομένων και να στηρίζονται τα πιο οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει και για τον νεοεισερχόμενο στο δημόσιο.

Μάλιστα σύμφωνα με τα σημερινά οικονομικά μεγέθη, ο νέος τρόπος υπολογισμού εκτιμάται πως δεν θα έδινε και πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα όσον αφορά το ύψος του κατώτατου μισθό ωστόσο θα μπορούσαν να  υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις μεταξύ των 10 ευρώ και των 15 ευρώ.Υπενθυμίζεται πως σήμερα ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 830 ευρώ μεικτά.

Τι ισχύει για το 2025

Διευκρινίζεται πως και το 2025 θα εφαρμοστεί η υφιστάμενη νομοθεσία για τη διαδικασία  αναφορικά με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Ενώ την 1η Ιουνίου 2025 θα ξεκινήσει η  ενδιάμεση φάση,  προκειμένου το επόμενο έτος να  γίνει η διαβούλευση -σύμφωνα με τις νέες προθεσμίες και τη νέα σύνθεση των Επιτροπών -για τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2026.  Η διάρκεια της ενδιάμεσης φάσης θα είναι έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2027.

Μάλιστα σύμφωνα με το πόρισμα της επιστημονικής Επιτροπής , προτείνεται η ετήσια μεταβολή του κατώτατου μισθού να προκύπτει από το άθροισμα:

α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και

β) του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Δηλαδή η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπόψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Όπως αναφέρει το πόρισμα, το νέο σύστημα προτείνεται να εφαρμοστεί από την 1/1/2028 προκειμένου η ΕΛ.ΣΤΑΤ. να έχει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο να «κατασκευάσει» δύο βασικούς δείκτες που σήμερα δεν υπάρχουν:

α) τον δείκτη μεταβολής μισθών που θα χρησιμοποιείται στο μέλλον και για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και

β) τον δείκτη τιμών καταναλωτή για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών ο οποίος δείχνει ότι ο πληθωρισμός επηρεάζει περισσότερο τα φτωχά νοικοκυριά.

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Την ίδια ώρα  η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης φαίνεται πως μελετάει παρεμβάσεις και στο πεδίο των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας για τον κατώτατο μισθό. Ο στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις προκειμένου οι μέσοι μισθοί να αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω.  Επίσης επισημαίνεται πως σύμφωνα με τον στόχο της Κοινοτικής Οδηγίας είναι να αυξηθεί στο 80% το ποσοστό των εργαζομένων της ΕΕ που καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις. Ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι μεταξύ 25% και  30%. Μάλιστα σήμερα, το ποσοστό που καλύπτεται από κάποιας μορφής κλαδική σύμβαση, περιορίζεται στο 24% μόλις και μετά βίας.

ΕΑΣ και επιταγή ακρίβειας 

Αξιοσημείωτο είναι δε πως στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να συμπεριληφθούν  δύο διατάξεις ως τροπολογίες  που αφορούν την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων(ΕΑΣ) και  τη  μείωση των εισφορών από  την 1η Ιανουαρίου του 2025. Αναλυτικά:

Α.ΕΑΣ

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή η νέα τροπολογία για την  Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων προκειμένου να διορθωθούν οι  στρεβλώσεις  που υπάρχουν στην ΕΑΣ  αλλά και να ισχύσει αυτό στις συντάξεις Ιανουαρίου 2025 που θα καταβληθούν τέλος Δεκεμβρίου.

Με την τροπολογία αυτή θα προβλέπεται πως όσο  θα αυξάνεται η σύνταξη κατ’ έτος,  τόσο θα αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω αντίστοιχα  και το κατώφλι κάθε κλιμακίου της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, προκειμένου να μην βλέπει κανένας ασφαλισμένος μείωση στη σύνταξη του αλλά και να επωφελείται πλήρως όταν το υπουργείο θα δίνει αυξήσεις. Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα οι παρακρατήσεις της ΕΑΣ σε πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων μηδένιζαν τις αυξήσεις που έπαιρναν ή μείωναν τις συντάξεις  άνω των 1400 ευρώ των ασφαλισμένων  που βρίσκονταν στα όρια των κλιμακίων  της ΕΑΣ.

Με την αλλαγή αυτή εκτιμάται πως θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση  (2,4%)  του Ιανουαρίου του 2025  συνολικά 12.000 συνταξιούχοι και πως κανείς δεν θα αλλάξει κλιμάκιο ΕΑΣ προκειμένου να έχει υψηλότερη κράτηση.

Β. Επιταγή ακρίβειας

Στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου αναμένεται να ενταχθούν και οι ρυθμίσεις για τη χορήγηση της επιταγής της ακρίβειας στους ευάλωτους πολίτες τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Αναλυτικά:

Οικονομικό βοήθημα λίγο πριν τα Χριστούγεννα  θα λάβουν:

  • 767.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ. Αυτοί  θα πάρουν επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού.
  • 220.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. Αυτοί  θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ. Αυτοί  θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.
  • 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αυτοί  θα πάρουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

 

Γ. Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να συμπεριληφθεί και η ρύθμιση για τη χορήγηση του επιδόματος  προσωπικής διαφοράς  ύψους 100 ευρώ-200 ευρώ σε περίπου 670.000 συνταξιούχους. Το επίδομα αυτό θα δοθεί εφάπαξ σε όσους έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς πάνω από 10 ευρώ και θα ληφθεί υπόψη η σύνταξη του Νοεμβρίου 2024 και  που δεν θα πάρουν αύξηση τον Ιανουάριο του 2025

Τα ποσά του επιδόματος για το 2025 θα είναι τα εξής:

  •  100 ευρώ θα είναι για τις συντάξεις από 1.100 έως 1.600 ευρώ,
  • 150 ευρώ θα είναι για τις συντάξεις από 700 έως 1.100 ευρώ
  • και 200 ευρώ θα είναι για τις συντάξεις έως 700 ευρώ.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία προσωπική διαφορά έχουν οι παλαιοί συνταξιούχοι πριν το Μάιο του 2016.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.