Quantcast
Le Monde: Tα έξι θέματα που θα κρίνουν τη διαπραγμάτευση - enikonomia.gr
share

Le Monde: Tα έξι θέματα που θα κρίνουν τη διαπραγμάτευση

δημοσιεύτηκε:

Ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της θα πρέπει να συνεχιστούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η γαλλική εφημερίδα « Le Monde “ τονίζει ότι “στα χαρτιά, η συμφωνία εξακολουθεί να είναι δυνατή, γιατί υπάρχει συμφωνία  ως προς τους στόχους, αλλά όχι ακόμη για το πώς θα φτάσουμε στην επίτευξη τους  “.

Τα ευαίσθητα  σημεία των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με την εφημερίδα είναι:

Πρωτογενές πλεόνασμα

Η Αθήνα και οι πιστωτές της έχουν ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα1% του ΑΕΠ το 2015.

Η “τρύπα” του προϋπολογισμού

Οι Έλληνες πιστεύουν ότι το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2015 κυμαίνεται σε περίπου 1,1% του ΑΕΠ, ή 1,995 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Επιτροπή εξασφαλίζει ότι “μεταξύ των υπολογισμών και των δικών μας τους, εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό 2000000000 ευρώ ” .

Ο τομέας του ΦΠΑ

Η Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι “το ελληνικό σύστημα ΦΠΑ είναι υπερβολικά κατακερματισμένο , και είναι αναγκαίο για τη βελτίωση του συστήματος συλλογής του

.” Οι πιστωτές προτίθενται να δημιουργήσουν δύο συντελεστές ΦΠΑ: 11% για τα τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία 23% για όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένων της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Έλληνες τους επιμένουν σε ένα σύστημα τριών επιπέδων:. 6%, 13% και 23% και αρνούνται τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας να μεταταχθούν στο 23%

“Δεν μπορούμε να επιβάλουμε μια αύξηση της τάξης του 10% της ηλεκτρικής ενέργειας να μας πολίτες », λέει η κυβέρνηση.

Συνολικά οι Έλληνες νομίζουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσθετο ετήσιο € 1.400.000.000, χάρη στον ΦΠΑ. Οι πιστωτές θέλουν να € 1.800.000.000, ή 1% του ΑΕΠ.

Οι υποχωρήσεις

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσω μια παρεξήγηση, τα θεσμικά όργανα δεν έχουν ζητήσει την Αθήνα να μειώσει τις προσωπικές συντάξεις” , διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Αλλά «το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ένα από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη, είναι μέρος της μεταρρύθμισης των πιστωτών. “

Οι πιστωτές, σε κοινή τους πρόταση, απαιτούν μείωση των δαπανών σε σχέση με το συνταξιοδοτικό σύστημα κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως από το 2015 είναι € 1.800 εκατομμύρια.

Οι Έλληνες διαπραγματευτές προσφέρουν μόνο € 71 εκατομμύρια σε εξοικονόμηση (που σχετίζονται με την πρόωρη συνταξιοδότηση).

Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας

Η Επιτροπή επιμένει ότι οι πιστωτές δεν απαιτούν περικοπές μισθών.

Αλλά επιθυμούν να εκσυγχρονιστούν οι συλλογικές συμβάσεις υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ. Το ΔΝΤ επέμενε πολύ σε αυτό το σημείο .

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο στις 5 Ιουνίου ότι θα επαναφέρει το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων με τα επίπεδά τους πριν από την κρίση.

 Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

Δεν υπάρχει τρόπος να ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους αμέσως, χωρίς να έχει ληφθεί δέσμευση από τους Έλληνες να κάνουν μια λίστα μεταρρυθμίσεων επιμένουν οι πιστωτές

Όμως, το ΔΝΤ ζητά από τις χώρες της Ευρωζώνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.