Quantcast
Αλλαγή ώρας 2024: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω - enikonomia.gr
share

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζει τα ξημερώματα της  Κυριακής 27 Οκτωβρίου 2024 η ώρα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.».

Υπενθυμίζεται πως το βασικό πλεονέκτημα του μέτρου της  αλλαγής της ώρας είναι η  εξοικονόμηση ενέργειας.  Σημειώνεται δε πως  οι πολίτες εξοικονομούν κατά τους 7 μήνες της θερινής ώρας 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο. Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, η πλειονότητα των  ευρωπαϊκών χωρών προσπαθεί  να εκμεταλλευθεί το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία  πανευρωπαϊκή ρύθμιση  κατά την οποία την Άνοιξη οι πολίτες γυρίζουν τα ρολόγια 1 ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιήσουν το φως της ημέρας για 1 ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο  τα επαναφέρουν 1  ώρα πίσω.

Ελλάδα: Πότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το μέτρο της θερινής και της χειμερινής ώρας 

Η αλλαγή ώρας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά στην Ελλάδα Από τις 6 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 1932.  Το διάστημα αυτό τα ρολόγια  των πολιτών είχαν τεθεί 1 ώρα μπροστά.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.