Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου: Πότε θα είναι φθηνότεροι για τους καταναλωτές σύμφωνα με τον Σκυλακάκη - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου: Πότε θα είναι φθηνότεροι για τους καταναλωτές σύμφωνα με τον Σκυλακάκη

δημοσιεύτηκε:

Για τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών μίλησε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

 « Οι λογαριασμοί μας θα είναι παγίως σημαντικά φθηνότεροι το φθινόπωρο και την άνοιξη, θα ανεβαίνουν το καλοκαίρι και θα ξαναπέφτουν. Συνολικά θα υπάρχει μια πτώση που όσο προστίθεται οι Ανανεώσιμες Πηγές θα πέφτει. Προβλέπω πως κάποια στιγμή θα υπάρξει κατάρρευση στις τιμές του αερίου. Και τότε θα δούμε πολύ σημαντικότερες μειώσεις » είπε ο κ. Σκυλακάκης.  Και συνέχισε λέγοντας πως αυτό θα γίνει « σταδιακά από αυτήν τη χρονιά. Δεν ξέρουμε πότε θα πέσει η τιμή του αερίου».

Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα των φωτοβολταϊκών.  «Αυτήν τη στιγμή έχουμε μια ζήτηση 4 έως 10,5 GigaWatt, κάτι που παίζει ανάλογα με την εποχή, με τη μέση τιμή να είναι στο 6. Έχουμε χαμηλή  ζήτηση το φθινόπωρο και την Άνοιξη  λίγο παραπάνω τον χειμώνα και πολλή το καλοκαίρι. Αυτήν τη στιγμή έχουμε εγκατεστημένα 8 GigaWatt φωτοβολταϊκά και 5 GigaWatt αιολικά. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα πάμε στα 13 GigaWatt φωτοβολταϊκά και στα 6,6 με 7 GigaWatt αιολικά. Αυτή η τεράστια προσθήκη Ανανεώσιμων Πηγών- που είναι για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια-  θα δημιουργήσει  υπερβάλουσα προσφορά  και αυτό  θα ρίξει τις τιμές. Αυτό ήδη συμβαίνει»  τόνισε.

Για το φυσικό αέριο 

Παράλληλα, ανέφερε πως οι τιμές στο φυσικό αέριο σήμερα είναι διπλάσιες από ό,τι ήταν το 2019, ενώ οι τιμές των ρύπων που είναι το άλλο κομμάτι κόστους που επηρεάζει, βρίσκονται σε τριπλάσια επίπεδα. «Αυτήν τη στιγμή η αποθήκευση είναι πάρα πολύ λίγη, έχουμε όμως ένα μεγάλο έργο στην Αμφιλοχία που είναι σε εξέλιξη με 600 MegaWatt αποθήκευση με αντλησιοταμίευση. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Και έχουμε δυο διαγωνισμούς που πέτυχαν και που τώρα ξεκινούν οι εγκαταστάσεις  μεγάλων αποθηκεύσεων. Επίσης, με το νέο νομοσχέδιο που συζητούμε τώρα στην Βουλή απελευθερώνουμε την αποθήκευση. Δίνουμε δηλαδή το δικαίωμα στους παραγωγούς που έχουν φωτοβολταϊκά από το 2019 και μετά να βάλουν μια μπαταρία. Αυτοί από όσο  ξέρω από την αγορά  θα μπουν  μαζικά  να αποθηκεύσουν για να αποφύγουν τις περικοπές. Γιατί αυτό που θα συμβεί στην επόμενη φάση  είναι ότι η ενέργεια θα είναι τζάμπα για κάποιες ώρες στην χονδρική » υπογράμμισε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.