Quantcast
Κοντογεώργης: Πού πατάει ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές - Τα δύο στάδια ενεργειών - enikonomia.gr
share

Κοντογεώργης: Πού πατάει ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές – Τα δύο στάδια ενεργειών

δημοσιεύτηκε:

Η καταγραφή των αναγκών και προτεραιοτήτων σε ζητήματα μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που πρέπει να ακολουθούνται απέναντι σε καταστάσεις που αφορούν φυσικές καταστροφές, ήταν τα σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αθανάσιος Κοντογεώργης, στο πλαίσιο του Olympia Forum V με συντονίστρια τη διευθύντρια Ερευνών της diaNEOsis, Φαίη Μακαντάση.

Όπως ανέφερε η κ. Μακαντάση η κλιματική αλλαγή απασχολεί την Ελλάδα με τις συνθήκες να έχουν αλλάξει πλέον δραματικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοντογεώργης ανέπτυξε τα δύο στάδια πάνω στα οποία «πατάει» ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να ανταπεξέλθει σε ό,τι προκύψει από ενδεχόμενη φυσική καταστροφή.

«Οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά με έναν ρυθμό που ούτε η παγκόσμια κοινότητα περίμενε, επομένως αυτό μας αναγκάζει να σκεφτούμε λίγο πιο γρήγορα και να εντάξουμε σε δημόσιες πολιτικές μας σχεδιαστικές αρχές και εργαλεία, τα οποία θα πρέπει να ενσωματώσουν αυτή τη νέα πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Στο πρώτο στάδιο πάντοτε η πρώτη φροντίδα είναι η αποκατάσταση. Το δεύτερο στάδιο είναι πώς από την αποκατάσταση περνάμε σταδιακά στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη μιας περιοχής. Εκεί απαιτείται ένας επιτελικός σχεδιασμός και μία σκέψη η οποία πρέπει να εμπλουτιστεί από το τοπικό στοιχείο».

«Αυτό που γίνεται συστηματικά είναι η καταγραφή σε κάθε περιοχή και σε κάθε νομό, ποιες είναι οι ανάγκες και οι προτεραιότητες για την κάθε περίοδο, οπότε αν προκύψει κάτι, η ανασυγκρότηση θα συμπεριλαμβάνει αυτόν το σχεδιασμό. Ο επιτελικός σχεδιασμός μας έδωσε την δυνατότητα να αναθεωρήσουμε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για βασικά σχέδια υποδομών όπως για τη Θεσσαλία, να προχωρήσουμε σε εμπροσθοβαρείς πληρωμές σε σχέση με το ΕΣΠΑ και να αναδιαμορφώσουμε το αγροτικό κοινοτικό ταμείο. Άρα, πρέπει να έχουμε στην άκρη τα χρήματα που διατίθεται σταθερά κάθε έτος και να γίνεται ορθολογική διαχείριση σε αυτά», είπε ο κ. Κοντογεώργης.

Η σύγκληση με το κέντρο και την Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά την σύγκληση της περιφέρειας με το κεντρικό κράτος και εν συνεχεία με την Ευρώπη ο κ. Κοντογεώργης, τόνισε ότι ενώ γίνονται βήματα «παρατηρούμε ότι έχουμε εμμένουσες ανισότητες και διαφορές και για εμάς βασική προτεραιότητα και πολιτική είναι να υπάρχει μία δίκαιη αναλογική και ομοιογενής κατανομή του μερίσματος ανάπτυξης. Όμως αυτές οι προϋποθέσεις συλλειτουργούν προκειμένου να κάνουμε τη δουλειά μας».

Πρέπει «να δούμε πώς προτεραιοποιούμε τους πόρους και πώς ενσωματώνουμε την τοπική ανησυχία, ανάγκη και προσδοκία για το μέλλον σε ένα κεντρικό σχεδιασμό που δεν μπορεί να υποσχεθεί τα πάντα, μπορεί όμως να υποστηρίξει, σε ένα κοινό πλαίσιο δεσμεύσεων, αυτά τα οποία πραγματικά μπορούν να γίνουν την επόμενη περίοδο ρεαλιστικά».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.