Quantcast
Χατζηδάκης: Επιτεύχθηκε νωρίτερα ο στόχος για διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές-Τι είπε για χρηματοπιστωτικό τομέα και τραπεζικές προμήθειες - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Επιτεύχθηκε νωρίτερα ο στόχος για διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές-Τι είπε για χρηματοπιστωτικό τομέα και τραπεζικές προμήθειες

δημοσιεύτηκε:

Επιτεύχθηκε 2,5 μήνες νωρίτερα από την προθεσμία ο στόχος για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, όπως  ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Athens Innovation Forum 2024.

«Οι επιχειρήσεις που έχουν συνδεθεί από την αρχή της χρονιάς μέχρι χθες είναι περισσότερες από 407.000. Το ορόσημο που είχε τεθεί στο πλαισίου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το τέλος του χρόνου ήταν 402.000 και το πιάσαμε πολύ νωρίτερα. Κανείς δεν το πίστευε όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια, σας θυμίζω σχόλια του τύπου “σιγά μην προχωρήσει αυτό το πράγμα στην Ελλάδα”. Και όμως, προχώρησε. Χρειάστηκε πίεση και συνεργασία με την αγορά, και σήμερα είμαι πολύ ικανοποιημένος για το ότι πιάσαμε και ξεπεράσαμε το στόχο», τόνισε ο υπουργός. Πρόσθεσε δε ότι το 4% των επιχειρήσεων που δεν έχουν συμμορφωθεί θα βρεθεί αντιμέτωπο με κυρώσεις, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις γιατί «δεν είναι νοητό να έχουμε τους συνεπείς που σέβονται το νόμο και τους “πονηρούληδες” που θέλουν να αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις διαφορετικής κατηγορίας».

Οι πρωτοβουλίες

Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές είναι μία από τις 5 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Περιλαμβάνονται ακόμη:

  • Η επέκταση της χρήσης POS σε 35 επιπλέον κλάδους της λιανικής. «Ενδεικτικά, στα ταξί χωρίς να έχει εφαρμοστεί ακόμη πλήρως το μέτρο, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2024 διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2023. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλούς άλλους κλάδους», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.
  • Η απαγόρευση των μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων που έχει ήδη ψηφιστεί.
  • Τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια από το 2025 μετά τη σχετική έγκριση της ΕΕ, που αποτελεί ένα ακόμη βήμα για διαφάνεια στις συναλλαγές και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
  • Η προώθηση των άμεσων πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS. «Ήδη σήμερα υπάρχουν 3,3 εκατ. ΙΒΑΝ συνδεδεμένα με το IRIS, σε σύνολο 6 εκατ. Επομένως και εδώ έχουμε σημαντική πρόοδο χάρη στην επιμονή της κυβέρνησης και την προβολή του οφέλους που υπάρχει για το μέσο χρήστη», σημείωσε ο υπουργός.

Για τους άξονες του χρηματοπιστωτικού τομέα 

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι παρεμβάσεις στο εξής κινούνται σε 3 άξονες:

  • Πρώτον, τον περαιτέρω περιορισμό των κόκκινων δανείων σε όλες τις τράπεζες με στόχο να πέσουν στο μέσο όρο της ΕΕ. «Ο στόχος θα επιτευχθεί σχετικά σύντομα με την επέκταση του προγράμματος Ηρακλής κατά 1 δισ. ευρώ. Έτσι τα κόκκινα δάνεια από 7,5% θα πάνε στο 3-3,5 % που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος», τόνισε. Σημείωσε παράλληλα τη μείωση και των κόκκινων δανείων που έχουν μεταφερθεί στους servicers, αλλά και την πρόοδο στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
  • Δεύτερον, την περαιτέρω διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. «Μας ενδιαφέρει το θέμα των προμηθειών. Χαιρόμαστε που 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες έχουν αναθεωρήσει την πολιτική τους μετά και από σχετική παρότρυνση της κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσει και η τέταρτη. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Προφανώς οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά πρέπει να αντιληφθούν ότι λειτουργούν στο πλαίσιο μιας κοινωνίας με συγκεκριμένες δυνατότητες και ότι οι υπερβολές βλάπτουν και τις ίδιες», τόνισε ο υπουργός. Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι την άνοιξη του 2025 θα διευρυνθεί η χρήση των συστημάτων άμεσων πληρωμών όπως το IRIS ώστε να καλύψουν το σύνολο των επιχειρήσεων.
  • Τρίτον, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί χαμηλότοκα δάνεια συνολικού προϋπολογισμού 12,4 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται άλλα 4 δισ. δανείων τα οποία θα κινητοποιηθούν μέσω των διαφόρων προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

«Γνωρίζετε ότι για όλα αυτά τα μέτρα υπήρξαν αντιδράσεις. Αλίμονο σε όποιον μπαίνει στην πολιτική για να κάνει δημόσιες σχέσεις. Εμείς έχουμε μπει στην πολιτική για να κάνουμε μερικά βήματα μπροστά. Ακούμε για τη φοροδιαφυγή από τότε που ήμασταν νέοι, κάποια στιγμή είναι καιρός να την αντιμετωπίσουμε με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε στις προηγμένες χώρες. Η κυβέρνηση δεν μένει στη δημοσιονομική σοβαρότητα και σε μια φιλοεπενδυτική προσέγγιση. Πάει να αντιμετωπίσει μια σειρά από δομικά προβλήματα της οικονομίας και κοινωνικές αδικίες που συνδέονται με τη φοροδιαφυγή. Θα προχωρήσουμε, όχι με δογματισμό, αλλά με αποφασιστικότητα για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την αντιμετώπιση παθογενειών, σε συνεργασία με την αγορά και υιοθετώντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.