Quantcast
Eκπρόθεσμες βεβαιώσεις αποδοχών, φορολογικές δηλώσεις 2025, φόρος εισοδήματος και φιλοδώρημα: Ποιες αλλαγές έρχονται - enikonomia.gr
share

Eκπρόθεσμες βεβαιώσεις αποδοχών, φορολογικές δηλώσεις 2025, φόρος εισοδήματος και φιλοδώρημα: Ποιες αλλαγές έρχονται

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται βαριές καμπάνες έως  και 2.500 ευρώ σε επιχειρήσεις και σε φορείς του δημοσίου που θα καθυστερούν την έκδοση των στοιχείων με τις βεβαιώσεις αποδοχών.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Επίσης το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να αναφέρει τα εξής:

 Α. Φορολογικές δηλώσεις

Οι ημερομηνίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα είναι σταθερές και δεν θα δίνονται παρατάσεις. Δηλαδή θα καθιερωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα  για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με σταθερές ημερομηνίες έναρξης και λήξης που θα βάλουν οριστικό τέλος στις παρατάσεις.  Σύμφωνα με πληροφορίες η  πλατφόρμα για τις  φορολογικές δηλώσεις θα ανοίγει  την 1η Μαρτίου και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου προκειμένου  οι 6,6 εκατ. φορολογούμενοι να έχουν στην διάθεση τους ένα τετράμηνο για την υποβολή. Οι ημερομηνίες θα είναι κλειδωμένες.

Β. Εκπτώσεις στον φόρο εισοδήματος 

Οι πολίτες που θα εξοφλούν εγκαίρως τον φόρο εισοδήματος θα έχουν έκπτωση έως και 4%. Αναλυτικά:

Το  βασικό σενάριο, προβλέπει πως θα δίνεται «μπόνους» :

  • 4% αν η  φορολογική δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί,
  • 3% αν η διαδικασία γίνει 2 μήνες πριν την λήξη της προθεσμίας,
  • 2% αν η υποβολή και  η πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

Ενώ το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει δύο συντελεστές:

  • 4% αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί μέχρι τέλος Μαΐου και ο φόρος εισοδήματος πληρωθεί εφάπαξ, και:
  • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει Ιούνιο – Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο πολίτης έχει έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού του φόρου  εισοδήματος εάν αυτός εξοφληθεί έως τις 31 Ιουλίου οπότε και λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης. Τα νέα οικονομικά κίνητρα για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος θα  ισχύσουν από το 2025.

Γ. Φιλοδώρημα 

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και το ειδικό αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα, το οποίο θα ανέρχεται έως το 30% του ονομαστικού μισθού με «οροφή» τα 300 ευρώ το μήνα ή 3.600 ευρώ σε ετήσια βάση.

Δηλαδή θα θεσπιστεί ειδικό αφορολόγητο  στα φιλοδωρήματα έως το 30% του ονομαστικού μισθού. Ποσά μεγαλύτερα του ορίου θα λογίζονται ως πρόσθετη αμοιβή, οπότε θα φορολογούνται και θα υπόκεινται σε ασφαλιστικές κρατήσεις. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μηνιαίο αφορολόγητο μέχρι του ποσού των 300 ευρώ ή 3.600 ευρώ το χρόνο. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2024.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.