Quantcast
Ακρίβεια: Ποια μέτρα καταργούνται, ποια διατηρούνται και ποιες είναι οι νέες πρωτοβουλίες για να μειωθούν οι τιμές σε βασικά αγαθά - enikonomia.gr
share

Ακρίβεια: Ποια μέτρα καταργούνται, ποια διατηρούνται και ποιες είναι οι νέες πρωτοβουλίες για να μειωθούν οι τιμές σε βασικά αγαθά

δημοσιεύτηκε:

Επί τάπητος έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της ακρίβειας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος είχε αφήσει  ανοιχτό ενδεχόμενο να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο τέλος του χρόνου αναμένεται να λήξει το μέτρο που αφορά το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Πρόκειται για ένα μέτρο που βρίσκεται σε ισχύ τα τελευταία 4 χρόνια, υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ να πωλούν τα προϊόντα τους με περιθώριο κέρδους που δεν θα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το αντίστοιχο με το οποίο τα πωλούσαν τον Δεκέμβριο του 2021.

Πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο, που πάρθηκε σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός ήταν σε πολύ ψηλά επίπεδα, με στόχο να αποτρέψει αδικαιολόγητες και πολύ υψηλές ανατιμήσεις. Όπως όλα δείχνουν και ανάλογα με το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός μέχρι το τέλος του χρόνου, το μέτρο αυτό θα καταργηθεί.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των εκπροσώπων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των βιομηχανιών, οι οποίοι μεταξύ άλλων τονίζουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά και μπορεί να φέρει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι όσες επιχειρήσεις παραβαίνουν την νομοθεσία αναφορικά με το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα που φθάνουν ακόμη και τα 5 εκατ. ευρώ.

Καλάθι του νοικοκυριού

Το μέτρο που φαίνεται να παραμένει για τουλάχιστον άλλους 6 μήνες είναι το «καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, συνεχίζει να δίνει μια διέξοδο σε χιλιάδες καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν βασικά αγαθά, όπως είναι τα τρόφιμα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Επίσης μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε λήγει και ισχύς του, αναμένεται να επανεξετασθεί το μέτρο για το πλαφόν 7% στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα πρώτης και δεύτερης ηλικίας.

Εκτός από την επανεξέταση των μέτρων που βρίσκονται ήδη σε ισχύ από την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός μεγάλου απροόπτου,  σούπερ μάρκετ και βιομηχανίες θα προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών σε δεκάδες βασικά αγαθά, που προμηθεύονται καθημερινά τα νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σούπερ μάρκετ και προμηθευτές θα προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών σε περισσότερα από 100 προϊόντα σε ποσοστό τουλάχιστον 5% και για χρονικό διάστημα που δεν θα είναι λιγότερο από τους 2 μήνες. Μάλιστα κάθε 15 ημέρες τα σούπερ μάρκετ και οι προμηθευτές θα προχωρούν σε νέες μειώσεις σε περίπου 100 προϊόντα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.