Quantcast
ΕΚΤ: Προς νέα μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Πέμπτης - Η τρίτη κατά σειρά φέτος - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Προς νέα μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Πέμπτης – Η τρίτη κατά σειρά φέτος

δημοσιεύτηκε:

Σε νέα μείωση επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου η ΕΚΤ. Εάν ισχύσει αυτό τότε η μείωση αυτή  θα είναι η τρίτη κατά σειρά που γίνεται φέτος.

Παράλληλα επισημαίνεται πως είναι σχεδόν βέβαιον πως θα γίνει μια νέα μείωση στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% λόγω του ότι υποχώρησε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης στο 1,8% τον Σεπτέμβριο αλλά και της εξασθένισης της οικονομίας.

Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που θα έχει για τον πληθωρισμό  αλλά και  για την οικονομία της Ευρωζώνης.  Πάντως όλα δείχνουν πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης πλησιάζει προς στον στόχο της ΕΚΤ (2%). Ωστόσο την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του πληθωρισμού κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2024 επειδή οι τιμές των καυσίμων θα συγκρίνονται με τα χαμηλά περσινά επίπεδα σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες.

Η δήλωση Στουρνάρα

Υπενθυμίζεται πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times πως ο στόχος για τον πληθωρισμό στο 2% ενδέχεται να επιτευχθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2025, δηλαδή  νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την ΕΚΤ τόσο στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου όσο και στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Την ίδια ώρα  ήταν σύμφωνος στο μειωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ και το 2025 εάν συνεχισθεί η αποκλιμάκωση των αυξήσεων στις τιμές.

Αλλά και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως ενδέχεται να υπάρχει μια νέα μείωση επιτοκίων στην συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην ερχόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ και το κατά πόσο πλησιάζει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% συμπλήρωσε.

Η “ασθενή” πορεία της οικονομίας κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για ταχύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Ύστερα από μία αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,3% που έγινε στο πρώτο  τρίμηνο του 2024, σημειώθηκε επιβράδυνση στο δεύτερο  τρίμηνο στο 0,2%, ενώ η έρευνα της S&P Global έδειξε πως η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε ελαφρώς  τον Σεπτέμβριο.

Για πρώτη φορά από την αρχή του έτους συρρικνώθηκαν οι οικονομίες των χωρών Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω κάνουν πολύ πιο πιθανή την απόφαση της ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης.

Δεν είναι τυχαίο πως κανένα από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ -πλην του  Σλοβάκο Πέτερ Κάζιμιρ- δεν έχει εκφράσει αντίρρηση στην προοπτική μιας νέας μείωσης επιτοκίων από την Τράπεζα.

Ακόμη και τα γνωστά «γεράκια» της ΕΚΤ μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός Γιόαχιμ Νάγκελ, δήλωσε πρόσφατα στο διοικητικό συμβούλιο πως είναι ανοιχτό στο να γίνει μια μείωση επιτοκίων .Αλλά και ο Ολλανδός, Κλάας Κνοτ, είχε πει πως δεν βλέπει κάτι περίεργο με τις προσδοκίες των επενδυτών για γρήγορη μείωση των επιτοκίων. Πάντως  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγορών, είναι σχεδόν βέβαιον πως η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια της στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου αλλά και του Δεκεμβρίου  και πως η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με ταχύ ρυθμό και το 2025.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.