Quantcast
ΥΠΕΝ: Έρχονται ανακοινώσεις για την αλλαγή του νυχτερινού ρεύματος - Τι είπαν Σκυλακάκης και Μαρινάκης για πράσινα και πορτοκαλί τιμολόγια - enikonomia.gr
share

ΥΠΕΝ: Έρχονται ανακοινώσεις για την αλλαγή του νυχτερινού ρεύματος – Τι είπαν Σκυλακάκης και Μαρινάκης για πράσινα και πορτοκαλί τιμολόγια

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αλλαγή του  νυχτερινού ρεύματος.

Όπως γνωστοποίησε  σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά” ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης για το νυχτερινό ρεύμα «οι χρήστες του νυχτερινού τιμολογίου θα περάσουν στο διζωνικό. Την ακριβή πληροφόρηση θα τη δώσουμε σε 2 εβδομάδες γιατί κάνουμε μια μελέτη της κατανάλωσης ανά ώρα και ανά συσκευή για να μπορούμε να ξέρουμε πότε πρέπει να γίνει αυτή η παρέμβαση. Γενικά οι φθηνές τιμές είναι από τις 10 έως τις 3 το μεσημέρι, ανάλογα με την εποχή, και είναι πάρα πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο. Θα υπάρχει εποχικότητα στην αλλαγή».

Για το πράσινο τιμολόγιο

Επίσης μίλησε και για το θέμα του πράσινου τιμολογίου. «Το πράσινο τιμολόγιο θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όσους το έχουν επιλέξει. Δεν καταργείται στο τέλος του χρόνου. Καταργείται η υποχρεωτικότητα παροχής από τους παρόχους, από την αρχή που νομοθετήθηκε ήταν για ένα χρόνο αυτή η υποχρεωτικότητα. Δηλαδή αν έρθει κάποιος νέος πελάτης δεν είναι υποχρεωμένος μετά από την 01/01 να το προσφέρει ο πάροχος. Κατά τη γνώμη μου θα το προσφέρουν σχεδόν όλοι αλλά δεν είναι νομικά υποχρεωμένος γιατί η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μας επιτρέπει εις το διηνεκές να έχουμε υποχρεωτικότητες στην τιμολόγηση. Αυτό δεν ισχύει για αυτούς που ήδη έχουν πράσινο τιμολόγιο, ισχύει μόνο για τους καινούργιους» σημείωσε και πρόσθεσε πως  « στο μάκρος του χρόνου θα έχουμε δύο κυρίως τρόπους τιμολόγησης, το δυναμικό τιμολόγιο, το πορτοκαλί δηλαδή για τις επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο γιατί αυτές έχουν έξυπνους μετρητές και θα ενθαρρύνουμε στο μάκρος του χρόνου τα σταθερά τιμολόγια για να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος που έχει μια μικρή κατανάλωση και δεν έχει το χρόνο να παρακολουθεί τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς. Αλλά δεν υπάρχει κάποια αλλαγή για οποιονδήποτε θεωρήσει ότι είναι εντάξει το τιμολόγιο που έχει και παραμείνει σε αυτό».

Διευκρίνισε δε πως «τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει σε σχέση με τα τέσσερα τιμολόγια που έχουμε πέραν του ότι δεν θα είναι υποχρεωτικό να προσφέρεται το πράσινο στους καινούργιους πελάτες»

Η δήλωση Μαρινάκη

Για την αλλαγή στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος μίλησε νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα ο  Κυβερνητικός  Εκπρόσωπος, Παύλος  Μαρινάκης. « Κατ’ αρχάς, ας μην βιαζόμαστε για το τι θα καταργηθεί και αν θα καταργηθεί. Σας συνιστώ να περιμένετε και όλοι μας να περιμένουμε, γιατί υπάρχει μια συγκεχυμένη πληροφόρηση. Να δούμε, λοιπόν, αν πέτυχαν ή απέτυχαν τα τιμολόγια; Από τι εξαρτάται αυτό; Εξαρτάται από το τι τιμές είχαμε, αυτούς τους – μέχρι τώρα – εννέα μήνες, από τότε που εφαρμόστηκαν. Σας θυμίζω ότι εφαρμόστηκαν από 1/1/2024. Με εξαίρεση τον Αύγουστο, όπου εκεί αναγκάστηκε η Κυβέρνηση και πολύ καλά έκανε, όπως έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και στο ρεύμα και στήριξε τους καταναλωτές στις υπέρμετρες αυξήσεις. Με εξαίρεση, λοιπόν, τον Αύγουστο, όλους τους υπόλοιπους μήνες είχαμε τιμές σε όλα τα τιμολόγια, κυρίως στα δύο πιο δημοφιλή, στο «πράσινο» και στο σταθερό, στο «μπλε», που ούτως ή άλλως αυτό δεν άλλαζε, οπότε είναι δεδομένο ότι ήταν πιο χαμηλά, χαμηλότερες απ’ ό,τι την περίοδο της κρίσης, δηλαδή τιμές προ κρίσης, με λίγα λόγια. Με κάποιες αυξομειώσεις στο «πράσινο».

Πάντοτε, όμως, ο κύριος πάροχος – για να μην πούμε κάτι περισσότερο – είχε τιμές όλους αυτούς τους μήνες χαμηλότερες απ’ ό,τι όταν ξεκίνησε το τιμολόγιο. Άρα, το εγχείρημα πολύχρωμα τιμολόγια, με βάση το βασικό κριτήριο που είναι οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή, πέτυχε. Τι προσπαθεί να κάνει τώρα η Κυβέρνηση; Να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να δει πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα καλύτερα από τον επόμενο χρόνο στους πολίτες. Παράδειγμα: Μπορεί να πρέπει – εγώ το λέω υποθετικά, για να μην παρεξηγηθώ – να ενθαρρύνουμε τον κόσμο περισσότερο στο σταθερό τιμολόγιο. Γιατί ενθαρρύναμε τον κόσμο στο «πράσινο» τιμολόγιο; Όπως απεδείχθη, γιατί ο ανταγωνισμός έριξε τις τιμές. Αν καταφέρουν, όμως, οι πάροχοι να δώσουν ακόμα χαμηλότερες τιμές στο «μπλε» τιμολόγιο, δηλαδή στο σταθερό τιμολόγιο, ίσως είναι καλύτερο, για να μην μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία μηνιαίως οι πολίτες, να αφεθούν εκεί» είπε.

« Γι’ αυτό, λοιπόν, εγώ αυτό που λέω είναι να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και λέω κάτι το οποίο το ξέρει ο κόσμος πλέον, γιατί έχουμε δώσει πάνω από 10 δισεκατομμύρια γι’ αυτό και είναι και κάτι το οποίο ήταν καθήκον μας, αλλά έγινε σε μεγαλύτερο βαθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα: Αν υπάρχει μήνας που λόγω των τιμών της χονδρικής – που εκεί είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Πρωθυπουργός στο εξωτερικό, αλλά δεν έχουμε χρόνο να την αναλύσουμε – υπάρχουν υπέρμετρες τιμές, όταν αυτό συμβαίνει, να είναι σίγουροι ότι η Κυβέρνηση θα επιδοτεί, τις αυξήσεις αυτές, και δεν θα φτάνουν στους καταναλωτές» συμπλήρωσε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.