Quantcast
Εφορία: Έρχονται "ραβασάκια" με πρόστιμα σε ιδιοκτήτες οχημάτων - Ποιοι θα κληθούν να βάλουν... το χέρι στην τσέπη - enikonomia.gr
share

Εφορία: Έρχονται “ραβασάκια” με πρόστιμα σε ιδιοκτήτες οχημάτων – Ποιοι θα κληθούν να βάλουν… το χέρι στην τσέπη

δημοσιεύτηκε:

“Ραβασάκια” με πρόστιμα από 250 έως 1.000 ευρώ αναμένεται να στείλει η Εφορία προς τα τέλη Οκτωβρίου σε ιδιοκτήτες οχημάτων.  Αυτό θα αφορά σύμφωνα με πληροφορίες, τους φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλίσει το όχημά τους ή  που δεν το έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) αφού πρώτα κάνει τη διασταύρωση στοιχείων η  Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα πρόστιμα

Συνεπώς  οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν “τσουχτερά ” πρόστιμα. Αναλυτικά, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία:

  • Πρόστιμο από 250 ευρώ έως και 1.000 ευρώ  θα πληρώνει ο φορολογούμενος εάν το όχημα του εντοπιστεί πως είναι ανασφάλιστο.  Δηλαδή 250 ευρώ είναι το πρόστιμο για τα δίκυκλα, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και  1.000 ευρώ είναι για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης.
  • Ο πολίτης πληρώνει πρόστιμο που είναι ισόποσο των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) εάν το όχημα του είναι ανασφάλιστο και διαπιστωθεί οφειλή τελών κυκλοφορίας 1 τουλάχιστον έτους.
  • Πρόστιμο 400 ευρώ επιβάλλεται στον φορολογούμενο του οποίου το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.
  • Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Πώς γίνεται ο επανέλεγχος

Ο νόμος αναφέρει πως εάν 3 μήνες μετά την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου διαπιστωθεί παράβαση από τον ηλεκτρονικό διασταυρωτικό έλεγχο τότε θα  γίνει υποχρεωτικά δεύτερος ηλεκτρονικός διασταυρωτικός έλεγχος.

Αν, κατά τον έλεγχο αυτό, διαπιστωθεί πως δεν συμμορφώνεται ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος (ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος), τότε  η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος θα αφαιρεθούν.

Η πράξη επιβολής των διοικητικών κυρώσεων στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας και αποστέλλεται αμελλητί στην αρμόδια αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του, προκειμένου να προβεί στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος και την παράδοσή τους στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που εξέδωσε τη σχετική πράξη.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου κατά περίπτωση.

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.