Quantcast
Πορτογαλία: Έτσι θα μπει φρένο στο brain drain-Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη φορολογία των νέων πολιτών - enikonomia.gr
share

Πορτογαλία: Έτσι θα μπει φρένο στο brain drain-Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη φορολογία των νέων πολιτών

δημοσιεύτηκε:

“Φρένο” στο brain drain θέλει να βάλει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας προκειμένου η χώρα να μετατραπεί σε φορολογικό καταφύγιο για  τους νέους πολίτες, 

.Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση της χώρας θέλει να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των νέων για το διάστημα 10 ετών. Ουσιαστικά η πρόταση νόμου αναφέρει πως οι νέοι πολίτες θα απαλλάσσονται:

  • από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά πρώτο έτος εργασίας τους
  • από την πληρωμή του 75% του οφειλόμενου φόρου τα έτη 2 έως τα 4
  • από την καταβολή του 50% του οφειλόμενου φόρου τα έτη 5 έως τα 7
  • από το 25% τα έτη 8 έως 10.

Ωστόσο, οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις θα αφορούν τους μη Πορτογάλους πολίτες που θα μετακομίζουν στη χώρα. Η κυβέρνηση εκτιμά πως οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους νέους πολίτες θα έχει ένα κόστος της τάξεως περίπου του 650 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για τον κρατικό προϋπολογισμό ,Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι τέτοιες μειώσεις στα φορολογικά έσοδα έρχονται σε αντίθεση με τις ανάγκες της Πορτογαλίας.

Υπενθυμίζεται πως ένας εργαζόμενος της Πορτογαλίας που λαμβάνει  μέσο ετήσιο μισθό σχεδόν 20.000 ευρώ  πληρώνει ανώτατο φόρο  26%.  Εάν όμως έχει κάποιος εισόδημα από  περίπου 21.000 ευρώ έως 27.000  ευρώ πληρώνει ανώτατο επιτόκιο 32,75%.

Για το θέμα αυτό μίλησε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Luís Montenegro. Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε τους νέους πολίτες στην Πορτογαλία και να μείνουν άτομα με ταλέντο, τόνισε με έμφαση. Αλλά και να διασφαλίσουμε το ότι λιγότερους από αυτούς τους νέους θα μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα αλλά ακόμη και εκείνοι που θα εγκαταλείψουν τη Πορτογαλία  θα θελήσουν μετά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σημείωσε.  Σε κάθε περίπτωση ο Luís Montenegro θα παρουσιάσει το φορολογικό σχέδιό του με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025.

Το φαινόμενο brain drain

Η Πορτογαλία θεωρείται εδώ και καιρό η “χώρα των μεταναστών”. Ο αριθμός των πολιτών που γεννήθηκε στην Πορτογαλία αλλά διαμένει στο εξωτερικό είναι ίσος με περίπου το 1/4 του μόνιμου πληθυσμού της χώρας των 10,6 εκατομμυρίων. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται στην ΕΕ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης. Όμως το ότι οι νέοι ταλαντούχοι πολίτες της Πορτογαλίας εγκαταλείπουν την πατρίδα τους και το ότι μεταναστεύουν σε κάποια άλλη χώρα αυτό είναι μειονέκτημα για την οικονομία της χώρας.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως από το 2008 μέχρι και το 2023, συνολικά  361.000 πολίτες ηλικίας 15 ετών με 35 ετών εγκατέλειψαν τη χώρα τους.  Το νούμερο αυτό αντιπροσωπεύει τα 2/3 του συνόλου των μεταναστών της περιόδου αυτής, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Παρά την εκροή, ο πληθυσμός της Πορτογαλίας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική πορεία  εν  μέρει επειδή έχει προσελκύσει μετανάστες από άλλες χώρες με το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας και με τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται σε εύπορους ομογενείς. Αυτά τα δύο όμως καταργούνται σταδιακά.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.