Quantcast
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ποια οφέλη φέρνει ο νέος νόμος στους πολίτες - enikonomia.gr
share

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ποια οφέλη φέρνει ο νέος νόμος στους πολίτες

δημοσιεύτηκε:

Πιο εύκολη θα είναι  από εδώ και στο εξής η διαδικασία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων  με το νέο νόμο (5142/2024) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ  (Α’ 158/04.10.2024)  καθώς λύνονται και μια σειρά από προβλήματα.

Ουσιαστικά με το νέο νόμο θα ισχύουν:

  • Ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα μπορεί πλέον μονομερώς να κάνει την συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της σύστασης της οριζόντιας ή καθέτου ιδιοκτησίας του αλλά και των παρακολουθημάτων ή των χώρων αποκλειστικής χρήσης αυτών. Διευκρινίζεται όμως πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υφίστανται αποκλίσεις της σύστασης από τη σημερινή κατάσταση του ακινήτου όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας. Δηλαδή, δύναται ο ιδιοκτήτης και εν δυνάμει πωλητής να προβαίνει μονομερώς στις αναγκαίες ενέργειες αναφορικά με το ακίνητο του, πριν τη μεταβίβασή του. Και με αυτόν τον τρόπο επιλύονται  ζητήματα για τυχόν λανθασμένες  εμβαδομετρήσεις  ή μη ορθές  αναφορές  ως προς την επιτρεπόμενη χρήση του ακινήτου.
  • Επιλύονται ζητήματα για τυχόν αποκλίσεις του εμβαδού των  οικοπέδων ή των γηπέδων ή των οριζόντιων ή των κάθετων ιδιοκτησιών εντός του γενικά αποδεκτού ορίου ανοχής του  2%.
  • Δεν απαιτείται η τροποποίηση ή διόρθωση των πράξεων σύστασης και των τίτλων κτήσης για τις περιπτώσεις οικοπέδων ή γηπέδων, επί των οποίων έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, αυτοτελών οριζοντίων ιδιοκτησιών και/ή τμημάτων αποκλειστικής χρήσης καθέτων ιδιοκτησιών, μετρήσεις εμβαδού με απόκλιση έως 2%  από τις αναγραφόμενες στις πράξεις σύστασης και θεωρούνται αποδεκτές. Ο στόχος είναι να καταστεί ευχερής η μεταβίβαση αυτών ή η σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί αυτών.
  • Δίνεται η  δυνατότητα στον ιδιοκτήτη οριζοντίου ιδιοκτησίας με μονομερή συμβολαιογραφική πράξη και χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη προς τούτο γνώμη των λοιπών συνιδιοκτητών να μεταφέρει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της συγκεκριμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας.  Ενδεικτικά αυτό μπορεί να αφορά μια  θέση στάθμευσης ή αποθηκευτικού χώρου σε έτερη οριζόντια ιδιοκτησία της οποίας είναι και ιδιοκτήτης και η οποία βρίσκεται στην ίδια οικοδομή.  Προϋπόθεση του ως άνω είναι η οριζόντια ιδιοκτησία στην οποία μεταφέρεται το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης να μην διαθέτει, ήδη, δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης ιδίου σκοπού.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.